Nem lesz plusz pénz a lakásmaffia áldozataira

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium szerint - a témával foglalkozó parlamenti bizottság javaslatával ellentétben - nem kell újabb pénzalapot létrehozni a lakásmaffia kárvallottainak megsegítésére. A bizottsági ülésen több javaslat is elhangzott a lakásmaffia visszaszorítására, a Belügyminisztérium szerint biztosítani kellene az ügyvédek online hozzáférését a naprakész ingatlan-nyilvántartáshoz.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium kész arra, hogy biztosítsa az ügyvédek és közjegyzők részére a belügyi nyilvántartáshoz való hozzáférést, hogy a lakásügyleteket lebonyolító ügyvédek meggyőződhessenek arról, hogy valós személy-e, aki szerződést akar kötni. Emellett a minisztérium szerint pontosítani, napra késszé kell tenni az ügyvédi kamarák nyilvántartásait, hogy mindenki meggyőződhessen róla, hogy ügyvédje nincs-e felfüggesztve vagy nem szünetelteti-e tevékenységét. Hegedűs András, a Belügyminisztérium bűnmegelőzési helyettes államtitkára erről az Országgyűlés lakásmaffia tevékenységet feltáró albizottságának csütörtöki ülésén beszélt. A parlamenti testület korábbi részjelentésére adott belügy-, igazságügyi, pénzügy- és földművelésügyi minisztériumi szakmai álláspontokat ismertették a tárcák képviselői.

Hegedűs András államtitkár szerint biztosítani kellene az ingatlan-nyilvántartások online elérhetőségét, hogy az ügyvédek az irodájukból ellenőrizhessék az ingatlanra vonatkozó legfrissebb bejegyzéseket. Valamint a tárca szeretné felkészíteni az okmányirodákat az ingatlantulajdonról szóló hiteles információk szolgáltatására - ugyanis azokban a megyékben, ahol naprakészek az információk, kevesebb visszaélés fordul elő. Az államtitkár javasolta azt is, hogy a lakásügyekre specializálódott budapesti rendőrségi egység, a kaptár-csoport tevékenységét bővítsék országossá.

Az önkormányzatok szerepével kapcsolatban az államtitkár elmondta: gyakori, hogy elszegényedett emberektől csalják ki a lakásukat, tehát az önkormányzatok valószínűleg korábban már találkoznak ezekkel az eladósodott emberekkel, amikor például segélyért folyamodnak, ezért már időben figyelmeztetni kellene őket, és jogi tanácsokat nyújtani.

Az Igazságügyi Minisztérium képviselője, Somogyvári István közigazgatási államtitkár szerint elsődleges feladat a földhivatali nyilvántartások naprakésszé tétele, ugyanis jelenleg nem lehet felmérni a valós helyzetet, akkora elmaradások vannak főleg Pest megyében és a fővárosban. Ezzel kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium munkatársa elmondta: bizonyos megyékben még mindig nagy a hátralékuk, mert nincs elég munkatársuk és informatikai eszközökben is hiány van. A legnagyobb elmaradásuk a fővárosban van, ahol 130 ezren várnak ingatlanbejegyzésre, Pest megyében 20 ezres a lemaradásuk.

Az ülésen kiosztották Péterfalvi Attila adatvédelmi országgyűlési biztosnak a megfogalmazott javaslatokra adott válaszát, amiből kitűnik: az ombudsman nem tartja elfogadhatónak, hogy ügyvédek és közjegyzők úgy férhessenek hozzá a belügyi nyilvántartáshoz, hogy személyes adatokat ellenőrizhessenek. Hegedűs András szerint az adattulajdonosoknak az adatkezeléshez való hozzájárulásával ez a probléma megoldható, sőt szerinte érdekeltté kellene tenni az állampolgárokat az adatkezeléshez való hozzájárulásban.

A lakásmaffia-tevékenységet feltáró országgyűlési albizottság célja, hogy megakadályozza a lakásmaffia jellegű tevékenység további virágzását Magyarországon, és olyan jogszabályi környezetet teremtsen, amely meggátolja a nehéz helyzetbe került emberek kisemmizését. Az albizottság november közepén alakult, a hattagú testületbe az alkotmány- és igazságügyi, az önkormányzati és a rendészeti bizottság delegált képviselőket. A bizottság tevékenységének időtartamát egy évben határozták meg a képviselők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!