A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lasszóval fognak tartalékos katonát

Vágólapra másolva!
Hiába ad fel hirdetéseket a honvédség, hogy önkéntes tartalékos katonákat toborozzon. A munkaadók ugyanis nem engedik elalkalmazottaikat a kiképzésekre, mert ezért semmivel sem kompenzálják őket - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Befuccsolt a Magyar Honvédség egyik újítása, az önkéntes tartalékos rendszer - állítja a Népszabadság. Az évenkénti 15 napos katonáskodásra tavaly novemberben kezdtek toborozni. Az év végére 1500 önkéntes tartalékossal számoltak, a mai napig azonban mindössze 94-en írtak alá szerződést. A rendszerből ugyanis egyszerűen kimaradt a munkaadók kompenzálása arra az időszakra, amíg alkalmazottjuk kiképzésen vesz részt.

Önkéntes tartalékosnak a megyei hadkiegészítő parancsnokságokon lehet jelentkezni, erre számos helyi lapban megjelent hirdetés is buzdít. A Népszabadság körkérdéséből kiderült: sehol sem kompenzálják a munkaadókat arra az időre, amíg az önkéntesek egyenruhába bújnak.

A tervek szerint a tartalékosok alkotnák azt a jól kiképzett állományt, amely rövid idő alatt rendkívüli vagy katasztrófahelyzetben, esetleg NATO-gyakorlatra behívható. Vörös István ezredes, hadkiegészítési osztályvezető szerint érdeklődőből akad elég, a szerződést azonban már kevesen írják alá – féltik az állásukat. A jelenleg szerződésben lévők általában szabadságot vesznek ki, vagy ha azt a munkahelyük engedi, fizetés nélküli szabadságra mennek a gyakorlatok idejére. A jogszabályok módosításáról a HM tájékoztatása szerint tárgyalások kezdődtek a pénzügyi és a munkaügyi tárcával.

Vörös István szerint a jelentős létszámhiány jelenleg nem okoz nagy gondot. A sorkötelezettség megszüntetése, azaz 2005 után már jelentősebb szerepük lennének az önkéntes tartalékosoknak. Ezért "kívánatosabb lenne az évenkénti tervezett létszámok megjelenése a haderőben".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!