Nem figyelték meg a PSZÁF munkatársait

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi biztos vizsgálata szerint nem figyelték meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél dolgozókat, telefonjaikat sem hallgatták le. Péterfalvi Attila hivatala azért indított vizsgálatot júniusban, mert egy beadvány szerint a PSZÁF-nél jogsértően figyelték meg az ott dolgozókat. Az ellenőrzés egy júniusban nagy politikai vihart kavart, Polt Péter legfőbb ügyészről és Szász Károlyról, a PSZÁF elnökéről írt, vádaskodó írás miatt indult. Az írást korábban a Miniszterelnöki Hivatal hozta nyilvánosságra .
Vágólapra másolva!
A PSZÁF szerint elferdített dokumentum került elő/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030620apszaf.htmlAz adatvédelmi biztos vizsgálódik a PSZÁF-nál/itthon/20030625azadatvedelmi.htmlA kormány a Fideszt támadja a névtelen vádaskodások miatt/itthon/20030619akormany.htmlItt elolvashatja a Szász Károlyról írt vádaskodó jelentést is

Az adatvédelmi biztos vizsgálatának nyilvánosságra hozatalával lezárulhat a júniusban nagy politikai vihart kavart, Szász Károlyról készült névtelen, vádaskodó jelentés körüli vita. Júniusban ugyanis az MSZP és a Fidesz egymást vádolta az ügy miatt botránypolitizálással, miután Polt Péter legfőbb ügyészről és Szász Károlyról, a PSZÁF elnökéről nyilvánosságra kerültek vádaskodó írások. A jelentéseket június 19-én nyilvánosságra hozta a Miniszterelnöki Hivatal, emellett vizsgálatot indított az adatvédelmi ombudsman.

Szász Károllyal szemben rengeteg gazdasági vád szerepel a jelentésben. Többek között a PSZÁF székházának elherdálásával vádolják, de arra is kitér a vádaskodó, hogy a mostani székház garázsába nagyon lassan lehet csak beparkolni.

Gulácsi Ferenc, a PSZÁF szóvivője hétfőn ismertette Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak a felügyeletnél végzett vizsgálatainak eredményét. E szerint az adatvédelmi ombudsman június 5-én indított és szeptember 4-én lezárt vizsgálata nem állapított meg alapvető adatkezelési problémákat a PSZÁF-nál.

Gulácsi közölte azt is, hogy azért kezdett ellenőrzésbe Péterfalvi Attila, mert a beadvány többek között azt álította, hogy a felügyelet új biztonsági rendszere lehetőséget biztosít a PSZÁF munkatársainak megfigyelésére. Az ismeretlen feljelentő szerint ugyanis a felügyelet új telefonközpontja alkalmas a telefonhívások lehallgatására. Emellett azt is állította a feljelentő, hogy 52 kamera pásztázza az irodákat. A biztonsági rendszert pedig nem a PSZÁF, hanem egy külső cég munkatársai üzemeltetik, így a dolgozókról készült felvételek és személyes adataik kikerülhetnek a felügyelettől.

A szóvivő szerint ugyanakkor a feljelentéssel szemben a vizsgálat megállapította, hogy a felügyelet minden szükséges intézkedést megtett a személyes adatok védelméről szóló törvény, illetve az adatbiztonságra vonatkozó követelmények maradéktalan érvényesítéséért. Az adatvédelmi hivatal a helyszíni ellenőrzés során sem talált arra utaló jeleket, hogy megfigyelnék a PSZÁF munkatársait, lehallgatnák telefonjaikat. A biztonsági rendszert a felügyelet munkatársai működtetik, személyes adatokat csak a felügyeleten belül kezelhetnek, így adatok nem kerülhetnek ki a PSZÁF rendszeréből - az ombudsman jelentése szerint.

Kiderült az is, hogy nem 52, csak 39 kamerát szereltek fel, ezeknek is csak egy kis része figyeli az irodák egy részét.

Péterfalviék emellett néhány észrevételt tettek: e szerint indokolatlanul sok adatot kérnek a felügyeletnél dolgozóktól és nagyon sokáig megőrzik a rögzített felvételeket, ezért azt javasolták a felügyeletnek, módosítson saját belső adatkezelési szabályzatán. A PSZÁF ezeket az észrevételeket elfogadta, és Gulácsi szerint végrehajtják a kért változtatásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről