A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Külföldiekkel vizsgáltatná át magát a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Újabb közleményben tiltakozik a PSZÁF az ellen, hogy a kormány módosíttatni akarja a felügyeletre vonatkozó törvényt. A pénzügyi felügyelet szerint a módosítás előtt egy külföldi szakemberekből álló független bizottságnak kellene értékelnie a PSZÁF munkáját. A PSZÁF emlékeztet arra, hogy az EU országjelentése hatékonynak ítélte a szervezet tevékenységét.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtökön kiadott közleményében közölte: "nyomatékosan" arra kéri az Országgyűlést, alaposan fontolja meg, hogy napirendre tűzi-e azt a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot, amely átalakítaná a felügyeletet. A PSZÁF szerint a "szakmailag nem egyeztetett" törvényjavaslat veszélyezteti a felügyelet "független és hatékony" működését.

A kormány a héten nyújtott be a parlamentnek a hitelintézeti, a tőkepiaci és a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely szerint az egyszemélyi vezetés helyett egy szakmai testület irányítaná a PSZÁF-ot, amelynek elnökét az Országgyűlés választja. Emellett létrehoznának egy főigazgatói posztot, amelyet pályázat útján töltenének be.

A kormány azt követően jelentette be törvénymódosítási javaslatát, hogy az október 29-i kormányülésen elutasította a felügyelet 2002-es évéről szóló beszámolóját. Mindezt a kötelező gondosság elmulasztásával, az együttműködési készség hiányával és gazdálkodási hiányosságokkal indokolta.

A mostani közlemény szerint a PSZÁF sem magát a módosítási javaslatot, sem annak indoklását nem tartja sem tényszerűnek, sem szakszerűnek. Emlékeztetnek arra, hogy a 2002-es évről szóló felügyeleti beszámoló szerint a felügyelet komoly eredményeket ért el. A PSZÁF szerint a rájuk vonatkozó tövény módosítása előptt szükség lenne egy "napi politikai érdekektől mentes" értékelésre. A felügyelet közlése szerint egy "független, a felügyeleti munkában járta, külföldi szakemberekből álló" bizottságnak kellene megvizsgálnia a PSZÁF munkájának hatékonyságát.

A közlemény emlékeztet arra is, hogy 2000-ben és 2002-ben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank már értékelte a hazai pénzügyi felügyeleti rendszert, és kijelölte a követendő irányokat is. A PSZÁF közlése szerint a vizsgálatok javaslatait minden esetben megfogadták.

A közlemény egyúttal szóba hozza a tegnap nyilvánosságra hozott uniós országjelentést is. Emlékeztetnek arra, hogy a jelentés az utóbbi évekhez hasonlóan most is azt sürgeti, hogy a PSZÁF rendelkezési jogot kapjon, ezt azonban a kormány mostani törvénymódosítási javaslata nem tartalmazza. A PSZÁF mindemellett a közleményében megjegyezte, az országjelentés a felügyelettel kapcsolatban hiányosságokat nem említ, és munkáját hatékonynak minősíti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!