A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Önveszélyessége ellenére vitték börtönbe a zárkatűz áldozatát

Vágólapra másolva!
Bár többször is kárt tett magában, nem orvosi felügyelet alá helyezték, hanem börtönbe vitték azt a férfit, aki múlt csütörtökön vesztette életét a zalaegerszegi intézetben kitört zárkatűzben. A férfi két nappal a tűzeset előtt lenyelt egy borotvapengét és egy ceruzaelemet. A tűzről a börtön videorendszere felvételeket készített, amelyeket jelenleg az ügyben eljáró katonai ügyészség vizsgál.
Vágólapra másolva!

A zalaegerszegi börtönben november 27-én történt tűzesetet, amelyben egy 29 éves fogvatartott életét vesztette, jelenleg a Kaposvári Katonai Ügyészség vizsgálja. Náluk van az a felvétel is, amelyet a büntetés-végrehajtási intézetben működő videorendszer készített az eseményekről.

Az ügyészségen az [origo] megkeresésére elmondták: egyelőre annál többet nem tudnak mondani, hogy ismeretlen tettes ellen elrendelték a nyomozást, és hogy feljelentés érkezett az intézet több dolgozója ellen. A felvételről nem közöltek semmilyen információt. Azt sem kívánták elárulni, hogy a katonai ügyészség munkatársai megnézték-e már a felvételt.

A tűzesetben elhunyt férfit november 27-én szállították át a rendőrségi fogdából a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézetbe. A férfi két nappal korábban kárt tett önmagában, és ezért orvoshoz kellett vinni. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az [origo]-nak elmondta: a rendőrségi fogdában a férfi november 25-én lenyelt egy ceruzaelemet és egy félbetört borotvapengét. Ezt követően orvoshoz vitték, aki azonban azt mondta, hogy a lenyelt tárgyak természetes úton távoznak majd a szervezetéből, ezért nincs szükség orvosi beavatkozásra. A fogvatartott ezt követően a fogdában egy ceruzaelemdarabbal megsértette a karját is.

Csizmazia Péter sajtóreferens elmondása szerint a férfi azt mondta, hogy azért tesz kárt magában, mert ki akar kerülni a fogdából. November 27-én a férfit átszállították a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol átadták a két nappal korábbi esettel kapcsolatos orvosi papírokat is. Kérdésünkre, miszerint felmerült-e, hogy a magában kárt okozó férfit a börtönbe szállítás helyett orvosi felügyelet alá helyezzék - például börtönkórházba vigyék -, Csizmazia Péter azt válaszolta, hogy a november 25-i vizsgálatkor az orvos azt mondta, vissza lehet vinni a fogdába az illetőt.

Ezzel a kérdéssel - miért zárkába és miért nem orvosi felügyelet alá helyezték az önveszélyes férfit - megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP) is. A BVOP [origo]-hoz eljuttatott írásos nyilatkozat szerint amikor a férfi megérkezett a zalaegerszegi büntetés-végrehajtási intézetbe, akkor az kikérdező szakszemélyzetnek elmondta, hogy a fogdán lenyelt egy borotvapengét és egy elemet. Mivel azonban panaszmentes volt, és nem igényelt orvosi felügyeletet, ezért másnapra jegyezték csak elő ellenőrző vizsgálatra a területileg illetékes egészségügyi intézménybe - derül ki a közleményből.

A BVOP a tűzesetet követő napon azt közölte, hogy a holttestnél egy gázöngyújtót találtak, és hogy a vizsgálat elsődleges adatai szerint ő maga okozhatta a tüzet. Az egyelőre nem tisztázott, hogy miként került hozzá az öngyújtó. Ez annyiban is érdekes, mert a BVOP parancsnokhelyettese pénteken azt közölte, hogy a férfit megmotozták, mielőtt a speciális elkülönítő zárkába vitték. A parancsnokhelyettes elmondta azt is, hogy éppen ön- és közveszélyes magatartása miatt helyezték el speciális zárkában a férfit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!