A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rogán megszüntetné Baja Ferenc hivatalát

Vágólapra másolva!
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az informatikai bizottság elnöke azt javasolja a pénzügyminiszternek: vonja össze az informatikával foglalkozó kormányzati hivatalokat. Szerinte Baja Ferenc államtitkár kormányzati informatikával foglalkozó hivatalának megszüntetésével akár 6 milliárd forintot is spórolhat a kormány.
Vágólapra másolva!

"Az Ön szigorú pénzügyi szempontokat szem előtt tartó megszorító csomagja nem vette figyelembe a párhuzamos struktúrákban rejlő megtakarítási lehetőségeket" - írta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az informatikai bizottság elnöke Draskovics Tibor pénzügyminiszternek címzett levelében. Az ellenzéki politikus csütörtökön a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala - amelynek vezetője Baja Ferenc államtitkár - előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az úgynevezett Draskovics-csomag keretében 7,8 milliárd forintot vonna el a miniszter az informatikai fejlesztésekre fordítható kormányzati támogatási keretből. "Mindeközben a kormányzat az informatikai területen továbbra is kifejezetten pazarló működést folytat" - állította Rogán.

Az informatikai bizottság elnöke pazarlásnak minősítette, hogy két kormányzati hivatal is foglalkozik informatikai kérdésekkel. Példaként említette, hogy Baja Ferenc hivatala működtet egy kormányzati gerincháklózatot, miközben az informatikai tárca is kiépít egyet, a politikus szerint több tízmilliárd forintból. Rogán szerint az informatikai minisztérium is megvalósíthatná az e-közigazgatást, amelyért jelenleg Baja a felelős. "Az elmúlt másfél évben nincs előrelépés e téren, egyetlen okmányiroda se szolgáltat elektronikus úton" - állította az ellenzéki poltikus, hozzátéve: össze kellene vonni a különböző projekteket az informatikai tárca alá. Rogán szerint Baja hivatalának megszüntetésével 6 milliárd forintot spórolhatna a kormány.

Rogán emellett azt is javasolta Draskovicsnak, vegye használatba a Magyar Posta Rt. által kifejlesztett elektronikus közbeszerzési rendszert, amellyel újabb tízmilliárdokat spórolhatna meg az állam.

Az [origo] kérdésére Baja Ferenc helyett Márfai Péter, az informatikai bizottság MSZP-s alelnöke válaszolt. Közölte: meghökkent Rogán levelén, mert szerinte ha van még informatikára fordítható pénz, nem kellene annak további megnyirbálását javasolni. Az ellenzéki politikus felvetése szerinte azért sem jó, mert jelenleg a folyó kiadások megszorítása zajlik, amire Rogán javaslatainak egyike sem alkalmas. Azoknál ugyanis csak hosszabb távon jelentkezhetne eredmény, bár Márfai azt is elképzelhetőnek tartja, hogy csak romlana a helyzet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!