A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNMárton Anna
11:40VívásAnna Marton-Lucia Martin-Portugues
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Elvetették a Fidesz indítványát a kisebb parlamentről

Vágólapra másolva!
Noha az SZDSZ támogatta annak a fideszes indítványnak sürgősséggel való tárgyalását, hogy a kormány dolgozzon ki június 30-ig javaslatokat a kisebb parlament létrehozásáról, a fideszes képviselők tömeges távolmaradása és a szocialisták nem szavazatai miatt erre nem kerül sor. Az MSZP korábban komolytalannak minősítette a Fidesznek ezt a kezdeményezését.
Vágólapra másolva!

Nem fogadta el az Országgyűlés, hogy sürgősséggel tárgyalják a Fidesz kisebb parlamenti létszámot előíró határozati javaslatát. Az ellenzéki párt indítványa szerint a kormánynak annak érdekében, hogy a következő választások után egy kisebb, 220-250 fős parlament működjön, június 30-ig ki kellett volna dolgoznia a szükséges törvény- és alkotmánymódosításokat.

Egyedül az MSZP-frakció vetette el, hogy sürgősséggel tárgyalják a javaslatot (2 igen 134 nem ellenében), azonban hiába támogatta a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ a fideszes kezdeményezést, a Fidesz-frakció fele nem szavazott, így nem kerül sor az indítvány sürgős megvitatására.

A Fidesz ugyanezt a javaslatát az előző ciklusban is benyújtotta. Akkor egy külön bizottság mintegy másfél éven keresztül foglalkozott a kisebb parlamenttel és a választási rendszer módosításával, azonban nem sikerült megállapodniuk a pártoknak.

Eredménytelen négypárti Medgyessy javaslatairól/itthon/20040309eredmenytelen.html

Az MSZP-s képviselők szerint álságos a Fidesz magatartása ebben az ügyben: ugyanis amikor Medgyessy Péter miniszterelnök egyeztetésre hívta a parlamenti pártok képviselőit, akkor Áder János frakcióvezető azt mondta, hogy csak júniusi EP-választás után tárgyaljanak a kisebb országgyűlésről. Az alkotmányügyi bizottság MSZP-s elnöke, Vastagh Pál, azok után komolytalannak nevezte a Fidesz határozati javaslatát.

A kisebb parlament népszerű gondolat a választók körében, a pártok ezért is veszik elő időnként ezt témát. Legutóbb Medgyessy Péter miniszterelnök országértékelő beszédében említett 250 fős parlament gondolata keltette fel a közfigyelmet. A létszámváltozással ugyanakkor a választási rendszer is óhatatlanul módosul, amely a pártok választási esélyeire is hatással van. Elsősorban ezért nem sikerült már oly sok éve megegyezniük ebben a kérdésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!