Az állammal kaszáltatnák a parlagfüvet a trehány gazdáknál

Vágólapra másolva!
A hatóság emberei kaszálnák le a parlagfüvet azoknak a gazdáknak a földjén, akik határidőre nem tüntetik el a több millió embert gyötrő gyomot - áll abban a törvénytervezetben, amelyet fideszes képviselők nyújtottak be a parlagfű elleni védekezés érdekében. A tervezet szerint a trehány gazdáknak szó nélkül kellene tűrniük az állami beavatkozást. A kormány korábban felére csökkentette a parlagfű elleni védekezésre fordítható összeget.
Vágólapra másolva!

A rendetlen gazdák telkén is kiirtanák a parlagfüvet, ráadásul a földtulajdonosok kénytelenek lennének eltűrni, hogy telkeiken a hatóság emberei gazolnak. Ez a lényege annak a törvényjavaslatnak, amelyet fideszes képviselők nyújtottak be a parlagfű elleni védekezésről. A törvényjavaslat előírná, hogy minden telekgazda maga oldja meg a parlagfű elleni védekezést egy előre meghatározott határidőre, amennyiben azonban ennek nem tesznek eleget, akkor megjelennek a hatóság kaszás emberei.

A földtulajdonosoknak a tervezet szerint kötelező lenne elviselni az állami védekezést, fellebezni nem lehetne az elrendelt gyomtalanítás ellen és halasztást sem lehetne kérni az alól. A minden évben milliókat kínzó gyom elleni védekezést a Parlagfű Elleni Koordinációs Bizottság végezné, melynek a témában érintett minisztériumok, az ÁNTSZ, az önkormányzatok és a parlagfű-problémákkal foglalkozó civil szervezetek képviselői lennének a tagjai. A testület a Miniszterelnöki Hivatal alatt működne, saját, minden évben előre meghatározott célkeretből gazdálkodna. A benyújtók szerint a törvény elfogadásával már az idei védekezést is meg lehetne szervezni.

A benyújtók szerint az indokolja a pralagfű elleni védekezés törvényi szabályozását, hogy a gyom évente 2,5 millió allergiást és asztmást gyötör késő nyáron és kora ősszel hónapokig. A javaslattevők szerint nem csak környezetvédelmi, hanem nagyon fontos egészségügyi kérdés is a parlagfű irtása. A társadalombiztosítás ugyanis évente milliárdokat (2002-ben 4,8 milliárdot) költ a parlagfűtől megbetegedők gyógyszereinek támogatására, ami megfelelő védekezéssel mérsékelhető lenne.

Az [origo] megkereste Orosz Sándort, a korábbi parlagfű-ellenes bizottság szocialista elnökét, hogy megtudjuk, támogatja-e a nagyobbik kormánypárt a fideszes javaslatot. Orosz azonban - mint mondta - eddig nem látta az ellenzéki képviselők törvénytervezetét, annak ismeret nélkül pedig nem kívánt nyilatkozni. Azt ígérte, délután rendelkezésünkre áll.

A kormány támogatása kérdéses, tavasszal ugyanis visszavonta a parlagfű-mentesítésre előirányzott költségvetési pénz nagy részét, amelyre így szinte csak az állampolgárok által tett adófelajánlások maradtak. Az eredetileg tervezett 1,5 milliárd helyett 700 millió jut a népbetegséget okozó gyomnövény irtására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről