A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A jelenlegi maximum 4550 forint helyett 6370 és 10920 forint közötti összeget, azaz a mostani díj kétszeresét is elkérhetnék egy kollégiumi szobáért az Oktatási Minisztériumban készült tervezet szerint. A díj megállapításakor figyelembe vennék az ágyak számát, a felújítás óta eltelt időt, és azt, hogy tartozik-e önálló vizesblokk a helyiséghez. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint bármilyen mértékű emelés indokolatlan és elfogadhatatlan.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi maximum 4550 forint helyett a jövőben 6370 és 10920 forint közötti összeget, azaz a mostani díj kétszeresét is elkérhetnék egy kollégiumi szobáért, az Oktatási Minisztériumban készült és az MTI-hez került tervezet szerint. A díj megállapításakor figyelembe vennék az ágyak számát, a felújítás óta eltelt időt, és azt, hogy tartozik-e önálló vizesblokk a helyiséghez. A legdrágább, egy- vagy kétágyas, tíz évnél nem régebben létesített, belső vizesblokkal rendelkező szoba közel tizenegyezer forintba kerülne.

Forrás: ORIGO
A dupláját is fizethetik érte

Az Oktatási Minisztériumban felsőoktatási államtitkára, Mang Béla elismerte, hogy létezik ilyen tervezet, ami most van államigazgatási egyeztetésen. A végleges változat kialakításába az érintettek, többek között a Kollégiumok Országos Szövetségének és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselői is beleszólhatnak majd.

Az államtitkár elmondta, hogy a kollégiumok fejlesztése két szálon történik. Az egyik annak a tízezer férőhelynek a létrehozása, amit korábban megígértek, a másik pedig a meglévő kollégiumok felújítása. Ehhez szükséges a díj megemelése. Az államtitkár szerint a kollégiumi helyzet "méltatlan" Magyarországon, de a változáshoz muszáj "saját forrásokat is mozgósítani". Mang Béla hosszútávon, német mintára úgynevezett hallgatói üzemeltetésű kollégiumok létrehozását is elképzelhetőnek tartja.

Huber Krisztián, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kollégiumi ügyekkel foglalkozó elnökségi tagja az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy "bármilyen mértékű emelés indokolatlan és elfogadhatatlan". Huber Krisztián szerint a díjak emelése pont azokat a hallgatókat sújtja, akik amúgy is nehéz körülmények között élnek. Nekik, akik nem a lakóhelyükön tanulnak, fizetniük kell az utazás és a külön háztartás költségeit is.

A HÖOK különösen azt sérelmezi, hogy nem látnak semmilyen stratégiát a kormánytól a kollégiumi állapotok javítására. "Tízezer új férőhelyet ígértek, ezeket vállalkozói pénzekből építtetik, de a meglévő helyek karbantartásával nem foglalkoznak" - állítja az elnökségi tag. Huber Krisztián szerint "azt, hogy hagyták lerohadni a kollégiumokat, nem a mostani diákokkal kellene megfizettetni". A HÖOK vezetője szerint a csökkenő felsőoktatási költségvetés és az elmaradó beruházások mellett növelni a hallgatók költségeit "egyszerűen nem fair".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!