Orbán kéri a kormányt, hogy értsen a szóból

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint a többség akaratával szemben nem lehet kormányozni. A pártelnök szerint a választás eredménye azt jelenti, hogy az emberek többsége változtatást akar. Átütő sikernek, óriási győzelemnek nevezte a Fidesz európai parlamenti választáson elért eredményét Schmitt Pál, a párt listavezetője. Schmitt kijelentette: bár a kampányban azt hirdették, csak együtt sikerülhet, a Fidesz egyedül is legyőzte a kormánypártokat.
Vágólapra másolva!

Győztünk, sőt azt kell, hogy mondjam, győzni már máskor is győztünk, de ilyen nagyon még soha sem - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap este. Orbán hozzátette: az még nem derült ki, hogy pontosan mennyire nyert a Fidesz, mert még a felvidéki eredményeket nem összesítették, de onnan is kerülnek majd be magyarok a néppártba. Orbán kijelentette: "ha parlamenti választásokat tartottunk volna, messze több, mint kétharmados győzelmet arrattunk volna", mert a Fidesz listájára 400 ezer emberrel több szavazott, mint a nagyobbik kormánypártéra. Orbán hozzátette: nem csak a Fidesz, hanem a szövetségesek, a kereszténydemokratrák, a Lungo Drom és a kisgazdák győzelme is a vasárnapi szavazáson elért eredményt, mert ez az ő listájuk is.

Most először fordult elő, hogy nem kellett négy évet várni, hogy az emberek elmondhassák véleményüket a kormányról - fogalmazott Orbán, aki szerint a mostani választásból az derült ki, hogy változtatni kell. A kormánynak meg kell valósítani a nemzeti petícióban foglaltakat, mert nem csak 1,2 millió ember kéri ezt aláírásával, hanem a magyar szavazók nagy többsége is - tette hozzá. "A többség akaratával szemben nem lehet kormányozni, ezért azt kérjük a kormánytól, hogy értse meg az emberek szavát" - fogalmazott. Megjegyezte, erkölcsi alapok nélkül nem szabad kormányozni.

Orbán beszédét megismételte pár ezer, a Fidesz választási központjánál összegyűlt ember előtt is. Kijelentette: a Fidesz a 2006-os országgyűlési választások első fordulóját nyerte meg most.

Hatalmas, hosszan tartó üdvrivalgás után elmondott vasárnap esti beszédében Schmitt Pál, a Fidesz listavezetője köszönetet mondott azoknak, akik "megtisztelték bizalmukkal". Mint mondta, átütő sikert, óriási győzelmet arattak az EP-választáson. Schmitt mindenkinek megköszönte az eredményt "akik velük futottak". Szerinte azért tudtak győzni, mert amit hirdettek, az volt az igazság, ezen kívül nemcsak neveket, hanem határozott programot is adtak az embereknek.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Elmondta, bár a kampányban azt hirdették, hogy csak együtt sikerülhet, az eredmények szerint egyedül is több szavazatot kaptak, mint a kormánykoalíció pártjai összesen, azaz egyedül sikerült elérni, amit terveztek. Hozzátette, kezdeményezni fogja, hogy a rivális pártok képviselői üljenek össze és mutassák meg, hogy nemzetben és hazában gondolkodnak, illetve - mint mondta - azt is felveti majd, hogy mindannyian vegyünk fel néha egy piros-fehér-zöld mackófelsőt.

Szájer József, a Fidesz listájának második helyezettje szerint az eredmény nagy győzelem nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt számára is: a Fidesz az egyik legnagyobb nemzeti delegációt alkotja majd a néppárton belül, amelyé a legnagyobb frakció lesz az EP-n belül. A néppártot kell megnyernünk, hogy a magyar nemzeti érdeket támogassák az EP-ben, mondta Szájer, aki szerint a néppárt eddig is sokat tett a magyar nemzeti ügyekért.

Szájer hozzátette: a magyar EP-képviselőkneknek azokat a nemzettársainkat is képviselni kell majd az EP-ben, akik az EU-n kívül vannak, ezért - mint mondta - "nagyobb súlyt viszünk a vállunkon, mint például egy francia néppárti politikus". Hozzátette: a néppárti frakción kívül a magyar képviselők csapatát is létrehozzák majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről