Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ma hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság Nyírfa-ügyben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!


Várhatóan hétfőn hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Fővárosi Bíróság Katonai Kollégiuma az egyes politikusokkal kapcsolatos adatok titkosszolgálati aktákba kerülése nyomán indult Nyírfa-perben, amelynek vádlottja Földi László ezredes, az Információs Hivatal (IH) egykori műveleti igazgatója és három munkatársa.

A katonai ügyész ez év február 23-án elmondott vádbeszédében fenntartotta a vádat, az ügyvédek ugyanakkor bűncselekmény hiányában védenceik felmentését kérték a megítélésük szerint "koncepciós jellegű" ügyben.

A per előzményei közé tartozik, hogy a polgári titkosszolgálatok 1995-ben Nyírfa fedőnéven akciót indítottak Kelet-Magyarországon, a magyar-ukrán-román határ térségében az illegális tevékenységek feltérképezésére. Az ügynöki jelentéseket is felhasználó operatív munka során egyes vállakozások gyanús ügyleteiről, külföldi kapcsolatairól gyűjtöttek adatokat, a hírszerzés eredményeit tartalmazó dossziék adatait pedig számítógépre vitték. A dossziékban szerepelt többek között Horn Gyula volt miniszterelnök, Baja Ferenc, Pál László, Csintalan Sándor, Máté László, Nagy Sándor és Szekeres Imre szocialista országgyűlési képviselők, valamint Tölgyessy Péter, Kuncze Gábor és Soós Károly Attila szabaddemokrata, illetve Kónya Imre néppárti országgyűlési képviselő neve.

Az IH-ban 1996. november 14-én belső vizsgálat indult, melynek az volt az alapja, hogy a Nyírfa-ügyben keletkezett és számítógépre vitt információkból Földi László utasítására jogosulatlanul készítettek másolatot. Még ebben a hónapban leváltották Kocsis Kálmán főigazgatót, és Szász Józsefet bízták meg a tisztség betöltésével. Nikolits István titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter utasítására 1996. december 10-én megindult az ügyben a fegyelmi eljárás, majd 1997. március 13-án az IH megbízott főigazgatója büntető feljelentést tett a katonai főügyésznél. A Budapesti Katonai Ügyészség az eljárást 1997. június 19-én bűncselekmény hiányában megszüntette. A megszüntető határozat ellen a megbízott főigazgató panaszt jelentett be. Ennek nyomán a legfőbb ügyész helyettese, a katonai főügyész vádemelésre utasította a Budapesti Katonai Ügyészséget Földi László és három társa ügyében, ugyanakkor Kocsis Kálmán esetében helybenhagyta a nyomozás megszüntetését.







Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről