Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Vádemelés történt az Ok-tat-ügyben<br/>

Vágólapra másolva!
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a napokban vádemelési javaslatot tett a Fővárosi Főügyészségen az úgynevezett Ok-tat-ügyben. 14 embert gyanúsítanak többrendbeli csalással, közokirat- és magánokirat-hamisítással.
Vágólapra másolva!

Az Ok-tat-ügy még 1996 decemberében pattant ki, amikor az akkori Művelődési és Közoktatási Minisztérium közigazgatási államtitkárának feljelentése alapján nyomozást rendeltek el különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének alapos gyanúja miatt.
Az Országos Közoktatási Intézet még 1995. december 21-én a művelődési tárca megbízásából pályázatot hirdetett számítástechnikai, informatikai és művészeti szakoktatók továbbképzésének lebonyolítására. A pályázat beadási határideje december 31-e volt, a győztes Ok-tat Kft.-t pedig már 1996. január 3-án értesítették az eredményről. A gyanú szerint a cég a pályázat idején még nem rendelkezett sem társasági szerződéssel, sem cégbejegyzési kérelemmel. Felvetődött az is, hogy a kft. a közbeszerzési törvény megsértésével jutott hozzá egy összegben a mintegy 300 millió forintos megbízáshoz. Mindezek alapján Honti Mária, a minisztérium akkori közigazgatási államtitkára feljelentést tett az ORFK-n.
A büntetőeljárás során összesen 14 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül hét személyt előzetes letartóztatásba vettek, s ketten még jelenleg is ott vannak. Az ügy egyik gyanúsítottját, Sághegyi Imrét nemzetközi elfogatóparancs alapján április 16-án fogta el a rendőrség. Egy másik gyanúsítottat, Damenija Csabát is nemzetközi elfogatóparancs alapján kerítették kézre 1998 augusztusában Grúziában.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről