Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ellentmondó állítások a VIP-hitelről<br/>

Vágólapra másolva!
Nagy Sándor és Csiha Judit lemondott Számos ellentmondó nyilatkozat és állítás hangzott el az utóbbi másfél hétben a Postabank külön elbírálású hitelei és betétei kedvezményezettjeinek neveit tartalmazó listával kapcsolatban. A VIP-botrány legújabb fejleménye, hogy az MSZP tegnapi rendkívüli országos elnökségi ülésén lemondott tisztségeiről Nagy Sándor és Csiha Judit. Az MSZP a teljes VIP-lista nyilvánosságra hozatalát és parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását követeli.
Vágólapra másolva!

A Postabank előző vezetése külön elbírálással, a piaci feltételeknél jóval kedvezőbb konstrukcióban nyújtott hiteleket, kötött magas kamatozású betétszerződéseket a politikai és szellemi elit számos képviselőjével. A pénzintézet sokak számára térítésmentesen vagy jelentős kedvezményekkel luxuskategóriájú autókat is vásárolt. A kedvezményezettek közül először Dancsó József fideszes képviselő nevezett meg öt személyt parlamenti interpellációjában. A többségében szocialista politikusok érintettségét érzékeltető felszólalást követően az Élet és Irodalom című hetilap bővebb listát tett közzé, amelyből kiderült, hogy a mostani kormánypárti oldal is részesült hasonló postabanki kedvezményekből. A listáról, amelyen egyesek szerint 207, mások szerint 270 név szerepel, egyelőre nem tudni, hol van. Sőt lapértesülések szerint több lista is létezik, amelyek állítólag összesen mintegy 600 nevet tartalmaz. Sepsey Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke korábban az MTV-nek nyilatkozva azt állította, hogy a bank belső vizsgálatából származó teljes lista a páncélszekrényében van, ezt a Kehi jelentéstervezetéhez csatolja.

Urbán László, a Postabank vezérigazgató-helyettese egy hete lapunknak kijelentette: a banknak nincs végleges VIP-listája.

Rogán Antal fideszes képviselő, a miniszterelnök politikai tanácsadója, miután az MTV Híradójában elhangzott, hogy legalább tíz Fidesz-politikus is szerepel a kedvezményezettek között, a Tv 3-nak nyilatkozva azt állította: a Kehi-dokumentum mellékleteként szereplő névsor bizonyítja, hogy a legnagyobb kormánypárt képviselői nem kaptak kedvezményeket. Rogán ezért sürgette, hogy a felmerült vádak miatt nyilvánosságra kell hozni a névsort a teljes vizsgálati anyaggal együtt. Rogán később lapunknak elmondta, a Kehi dokumentumában mégsem szerepel a VIP-lista. Ezt erősítette meg Sepsey is, amikor kérdésünkre kijelentette, hogy a jelentéstervezet vizsgálati megállapításokat tartalmaz. Több száz név nem szerepel a titkos minősítésű dokumentumban.

Herényi Károly, az MDF alelnöke, Nagy Sándor, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettese és Csiha Judit, szocialista párti elnökségi tag lemondott tisztségéről. A VIP-botrányban érintett politikusok közül Bártfai Béla, a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára maradt meg tisztségében.

Az MSZP tegnapi elnökségi ülése után Csiha Judit nem kívánt nyilatkozni. Nagy Sándor lemondását azzal indokolta, hogy így kívánja elejét venni a személye, valamint az MSZP elleni támadásoknak. Hangsúlyozta: a kedvezményes hitel felvételével semmiféle szabályt nem sértett, sőt súlyosabb hibát sem követett el. Érezte viszont azt a szándékot, hogy egyes személyeknek az áll érdekében, hogy az ügyet életben tartsák, és ennek véget kívánt vetni. Hozzátette: döntését az is motiválta, hogy a magyar politikai közéletben egy ideje gyomorforgató botránykrónika zajlik. Szerinte ebben a közegben azok érzik jól magukat, akiknek semmiféle értelmes elképzelésük és programjuk sincs arról, hogy mit kellene tenni. Ezt a hiányt pedig azzal helyettesítik, hogy valós vagy álproblémákat keltenek. Lemondása ezért az egész magyar demokratikus közélet jövőjét súlyosan érintő stílus és politikai gyakorlat elleni tiltakozás is. A politikus közölte: döntését már korábban meghozta, de bejelentésével egyebek között azért is várt, mert nem akarta elterelni a figyelmet ezzel a párt szerdai ország(rész)gyűléséről.

A csütörtöki, rendkívüli elnökségi ülésről a testület közleményt adott ki. Ebben bejelentette a két politikus lemondását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár ezt a lépést a frakció és a megyei elnöki értekezlet sem tartotta indokoltnak, sajnálattal tudomásul vette. Az elnökség megerősítette a szocialista frakció korábban nyilvánosságra hozott álláspontját, amely szerint a Postabanknál történt hitelfelvétellel nem történt jogsértés. Ismét követelte viszont a sajtó számára tendenciózusan válogatott, úgynevezett VIP-listák nyilvánosságra hozatalát és a Postabank ügyében kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását.

A postabankos VIP-listán szintén szereplő Sándor László szocialista képviselő, MSZOSZ-elnök az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: továbbra sem látja indokoltnak, hogy lemondjon parlamenti bizottsági elnöki tisztségéről, vagy szakszervezeti vezetői posztjáról.

Az MSZP elnökségének létszáma a két lemondás miatt 15-ről 13 főre csökkent. Kiss Péter ügyvezető alelnök tájékoztatása szerint az Országos Elnökség ülésén egyelőre nem döntöttek arról, hogy feltöltik-e a megüresedett posztokat.

Az MSZP alapszabálya szerint az elnökség létszáma 9-15 fő lehet, az alelnökök számáról pedig annyit mond a dokumentum, hogy legfeljebb hárman tölthetnek be ilyen posztot.

Spirk József, Velancsics Béla

(Népszava)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről