Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Németországban a Kaya Ibrahim-iratok<br/>

Vágólapra másolva!
Az ellenzék által Fidesz-közelinek nevezett cégek ügyében folyamatosan érkeznek be az információk a könyvvizsgálóktól a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. A Legfőbb Ügyészség megküldte Németországba azokat a kérdéseket, amelyeket az illetékes hatóság tanúkihallgatásán Kaya Ibrahimnak feltesz.
Vágólapra másolva!

"Még nincs lezárva az ügy, a könyvvizsgálók munkájáról folyamatosan érkeznek a jelentések, információk" - nyilatkozta lapunknak a BRFK szóvivője, Dézsi Mihály. Mint azt korábban megírtuk, a nyomozóhatóság tavaly ősszel indított nyomozást közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt a Népszabadság által feltárt fantomcégek ügyében. Fél évre rá a hatóság bekérte az eladásban érintett, úgynevezett Fidesz-közeli cégek adó- és tb-iratait is. A könyvvizsgálók március eleje óta vizsgálják azokat, és még nem értek vizsgálatuk végére. Összehasonlításképpen: az ÁSZ ugyanekkor kezdte meg a Postabank átvizsgálását, és a múlt héten megtette feljelentését az ügyben.
Mint ismert, az 1995. július 25-én, egyetlen napon, egyazon személy, Schlecht Csaba által eladott 14 vállalkozást Kaya Ibrahim török állampolgár vette meg. A Németországban élő vendégmunkást - a nemzetközi jogsegély keretében - a magyar hatóságok partnereikkel tanúként kihallgattatják. Láng László, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője elmondta: az ügyiratok hivatalos fordítása elkészült, és 10 napja postázták a német hatóságoknak. Várhatóan több hetet vesz igénybe, mire ott eredményre jutnak. A Népszabadság információja szerint a magyar hatóságok már kihallgatták Schlecht Csabát - aki jelenleg a Mahir Rt. vezetésében dolgozik -, de tanúvallomása szerint nem emlékszik az adásvétel körülményeire.
A fantomizálódott cégek jelentős köztartozásokat hagytak hátra. A Kaya Ibrahimnak eladott egyik cég, a Centum Kft. - korábban Századvég Kft. - tulajdonosai Stumpf István, Simicska Lajos, Kövér Szilárd és Schlecht Csaba voltak. A kft. 53 millió forint tb- és 28 millió forint adótartozással tűnt el a hatóságok látóköréből, ami kamatokkal együtt meghaladja a 100 millió forintot. Az A-Reklám Kft. - amelynek a már tanúvallomást tett Josip Tot ellopott útlevele segítségével veszett nyoma - 110 millió forintos meg nem fizetett hitelt hagyott hátra az azóta államosított Postabanknál. A kölcsön összege nem térült meg.

Ferenczi Krisztina

(Magyar Hirlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről