Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megkezdődött a per a Savaria laktanya volt parancsnoka ellen<br/>

Vágólapra másolva!
Nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés bűntettével, 46 rendbeli elöljárói hatalommal való visszaéléssel, valamint parancsnoki intézkedés elmulasztásának vétségével vádolja a Győri Katonai Ügyészség Náday Gyula alezredest, a Dunántúli Kiképzőközpont volt parancsnokhelyettesét, a szombathelyi Savaria laktanya volt parancsnokát.
Vágólapra másolva!

A főtiszt bűnperének tárgyalása szerdán kezdődött a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Katonai Tanácsa előtt. A tárgyalást a megidézett tanúk nagy száma miatt célszerűségből Szombathelyen rendezték.

Az ügyész vádindítványában azt rótta fel a január 1-jétől beosztásából felfüggesztett és rendelkezési állományba helyezett Náday Gyula terhére, hogy a parancsnok több alkalommal térítésmentesen rendelt ki haditechnikai eszközöket, gépjárműveket, mozgó konyhákat, sátrakat különböző Zala megyei és Vas megyei önkormányzati rendezvényekre.

Intézkedéséhez a laktanyaparancsnok nem kérte felettesei jóváhagyását, az önkormányzatoknak a honvédség nem számlázta ki az eszközök bérleti díját. A vádirat szerint volt olyan eset is, amikor a kiképzőbázis parancsnoka a helyi vadászkamara rendezvényére biztosított honvédségi eszközöket és személyzetet. Egy alkalommal a Lentiben megrendezett lovasnapokra rendelt ki eszközöket és katonákat a parancsnok - hangzott el a tárgyaláson.

A vádirat szerint Náday Gyula elmulasztott intézkedni egyik alárendeltjével szemben, akit munkaidő alatt a laktanyában italozáson ért. Ugyanakkor egy másik beosztottját ugyanezért a cselekményért megfenyítette. Az intézkedés elmulasztásával a katonai ügyész szerint a parancsnok bűncselekményt követett el.

Náday Gyula a bíróság előtt vallomásában kiemelte: nem érzi bűnösnek magát egyetlen ellene felhozott vádpontban sem. A honvédségi eszközöket önkormányzati vezetők kérésére bocsátotta rendelkezésre, ami egységénél hosszú idő óta gyakorlat volt, és a civil szervezetekkel való jó kapcsolattartást szolgálta. Az alezredes leszögezte: az önkormányzatoknak nyújtott segítségért semmiféle anyagi ellenszolgáltatást nem kapott, a rendezvényeken ő maga részt sem vett.
Úgy vélte, hogy saját hatáskörébe tartozik az eszközök kirendelése, ezért nem kért felsőbb utasítást.

Az ügyész szerint Náday Gyula összesen 665 ezer forint kárt okozott a honvédségnek. A tárgyalás szakértők és tanúk meghallgatásával csütörtökön folytatódik.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről