Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Rendőrök tudtával, sőt őrizetével bonyolítottak le 100 milliós illegális olajügyleteket<br/>

Vágólapra másolva!
Több ember egybehangzó állítása szerint Békés megyében a rendőrök tudtával, sőt őrizetével bonyolítottak le 100 milliós illegális olajügyleteket.
Vágólapra másolva!

Akinek pedig minderről tudnia kellett, az akkori békési főkapitány, Gál László. Karancsi Tibor rendőrszázados, az ügy koronatanúja úgy döntött, most kitálal: tudja, hogyan akadályozták meg, hogy lebuktasson egy olajszőkítő bandát, hogyan tussolták el nyomozásának eredményeit, és hogyan verték félholtra, amikor végül feljelentést tett főnökei ellen. Karancsi Tibor egyébként a néhai Kuzma Mihálynak és Dénes Gábornak a korrupciós ügyek elleni harcban nyújtott segítséget. Kuzma tavaly, Dénes Gábor néhány hónapja lett öngyilkos.
A szeghalmi rendőrök éveken át többször jelentették, hogy a füzesgyarmati Macskási telepen a Full Marker Kft. százezer literes mennyiségben szőkít olajat. Vasúti vagonokban érkezett a telepre a keverésre váró olajszármazék, amiből végül gázolajat készítettek.
A vevőkör óriási volt. Az ország minden pontjára szállítottak, sőt hasonló olajtelepek több városban is működtek. Informátorunk szerint irdatlan mennyiségű olajról volt szó, a lebukás veszélye azonban elenyésző volt, ugyanis a rendőri vezetők elkötelezték magukat az olajszőkítők mellett.
Karancsi Tibor szeghalmi nyomozó 1995. május 25-én 10 vagonból álló, 750.000 liter olajszállítmányt foglalt le. A szerelvény Komáromnál érkezett be az országba, a rendeltetési helye Miskolc Tiszai pályaudvar volt, címzettje pedig az olajügyleteiről elhíresült ETL Rt.
A sikeres akció ellenére a telephelyet parancsra el kellett hagyniuk a rendőröknek. A városi kapitány azt állítja, hogy erről az akcióról nem is tudott, szabadságon volt.

A rendőri vezetők azt ígérték, hogy a VPOP Békés megyei nyomozói perceken belül a helyszínen lesznek, és lefoglalják az olajat. A nyomozók addig is menjenek a füzesgyarmati rendőrségre, hogy telefonközelben legyenek. Hat órán keresztül azonban senki nem telefonált, és ők sem tudtak senkit sem utolérni. Mire a telepre visszaértek, már nem találtak semmit.
A maradék olajat szállító szerelvényt csak a nyílt vasúti pályán tudták megállítani. A vámosok mintákat vettek. A bűncselekményt és azt, hogy az olajat gázolajként értékesítették, bebizonyították, de azt nem, hogy ki keverte az olajat, ezért a nyomozást meg kellett szüntetni.

Karancsi Tibor és kollégája azt állítja: felettese Kucsera Lajos közölte velük, hogy nem kellene szembeszállniuk az alvilággal. A százados főnöke azonban ezt nem ismeri el.
- Ez egy kemény állítás és én azt tudom mondani önnek, hogy ez nem igaz, itt szakmai dolgokról volt szó. -

Az olaj heti, vagy kétheti rendszerességgel érkezett a telepre.
Informátorunk szerint az ügyben rengeteg pénzről volt szó, a napi forgalom 3 és 30 millió között volt. Informátorunk azért nem akarta megnevezni magát, mert állítása szerint minden ott dolgozót megfenyegettek a főnökök: - Ha eljár a pofánk, fejbelőnek bennünket! -

Karancsi Tibor 1997. augusztusában megírta feljelentését felettesei ellen. Három napra rá vascsövekkel felfegyverkezett fiatalok rontottak rá és félholtra verték. Akkor többen remélték, hogy végleg megszabadulnak a századostól, azonban egy évvel ezelőtt ismét munkába állt. Most menesztették a rendőrségtől.

Az ügyről megkérdeztük Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt, aki kommunikációs igazgatóságán keresztül a következő faxot juttatta el hozzánk: "Sajnálattal kell közölnöm, hogy a főkapitány úr hivatalos elfoglaltsága miatt ma este nem tud az Önök rendelkezésére állni és programjának átszervezésére sincs már lehetőség." Egy vasárnapi belügyminisztériumi sajtótájékoztatón azt is megtudtuk, hogy az ügy- a tárca sajtófőnöke szerint-nem tartozik Pintér Sándor belügyminiszter hatáskörébe. Gál László, aki az ügy idején Békés megyében volt rendőrkapitány sem kívánt kameránk elé állni, mondván neki nincs köze az ügyhöz. Gál László ma a Belügyminisztérium felügyeleti és ellenőrzési hivatalát vezeti.

(RTL KLUB)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről