Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megfenyegették a közbeszerzési bizottság elnökét<br/>

Vágólapra másolva!
Több tucat fenyegető telefont kaptam, tehát valószínű, hogy jó útra léptünk - mondta Székely Zoltán, a közbeszerzésekről szóló törvényben megfogalmazott jogalkotói szándék érvényesülését vizsgáló bizottság elnöke. A bizottság - amely elsősorban a gyanús közbeszerzéseket vizsgálja majd - a múlt héten alakult meg Budapesten.
Vágólapra másolva!

A közbeszerzési törvény módosítása során kisgazda javaslatra merült fel az az ötlet, hogy a parlament hozzon létre egy olyan bizottságot, amely a törvényben megfogalmazott jogalkotói szándék érvényesülését vizsgálja. A tizenegy tagú testületbe három-három tagot delegált a Fidesz és az MSZP, kettőt a kisgazdapárt, egyet-egyet pedig az MDF, az SZDSZ és a MIÉP.

A bizottság elnöke Székely Zoltán (FKGP), alelnöke pedig Karl Imre (MSZP) lett. A múlt heti alakuló ülésen Székely Zoltán azt javasolta, hogy elsősorban az önkormányzatok beszerzéseit és az építőipari beruházásokat vizsgálják. Miután az idei 500 milliárd forintos közbeszerzési érték közel nyolctizede az önkormányzatokra és a nagy közszolgáltatókra jut, az elnök jónak látná, ha megvizsgálnák a fővárosi 4-es számú metró, valamint a Madách- és a Thália Színház, továbbá az Uzsoki kórház közbeszerzési eljárásait.

A szennyvíz-csatornázások körül sem érzik tisztának a levegőt, ugyanis kialakult egy gazdasági lobbi, amelynek tagjai feltűnően jól érvényesítik érdekeiket. Egyes vélemények szerint kartell szerveződött az építőiparhoz és útépítéshez kapcsolódó bányák, valamint aszfaltkeverő telepek tulajdonosaiból, így verseny ide, verseny oda, ők szabják meg az árakat. Az elnök véleménye szerint évi 40 milliárd forint korrupciós pénz fordulhat meg a rendszerben. Kiss Andor (MIÉP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az államilag támogatott csatornázásoknál szándékosan verik fel az árakat, hogy több állami pénzhez juthasson a megrendelő.

A bizottság úgy döntött, hogy 1996 elejéig visszamenőleg vizsgálja a közbeszerzéseket. Első lépésként az egymilliárd forint felettieket gyűjtetik ki az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Iroda szakembereivel. Három hét múlva, a következő ülésre az előbbi két intézmény mellett meghívják a Közbeszerzések Tanácsa képviselőjét is.

Németh Géza

(Magyar Hirlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről