Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az évtized összes olajügyekhez kapcsolódó büntetőeljárását átvizsgálja a legfőbb ügyész hivatala <br

Vágólapra másolva!
Zárt ülést tartott csütörtökön az Országgyűlés önkormányzati bizottságának albizottsága, amely a korrupciógyanús olajügyeket vizsgálja. Györgyi Kálmán legfőbb ügyész arról tájékoztatta a testületet, hogy hivatalában az elmúlt évtizedben lefolytatott, az olajügyekhez kapcsolódó büntetőeljárások áttekintésével foglalkoznak.
Vágólapra másolva!

'' A Legfőbb Ügyészségen hat ember kizárólag az elmúlt évtizedben lefolytatott, az olajügyekhez kapcsolódó büntetőeljárások áttekintésével foglalkozik'' - közölte az újságírókkal az ülést követően Györgyi Kálmán.
Jelenleg az iratanyagok összegyűjtése, rendszerezése, feldolgozása folyik, ami hosszabb időt vesz igénybe, így csak a vizsgálat későbbi szakaszában lesz mód arra, hogy az Országgyűlésnek tájékoztatást adjanak a jelentés elkészültének várható időpontjáról.

Györgyi Kálmán szavai szerint a cél az, hogy jó jelentés készüljön ésszerű időn belül, és munkatársai az ügy fontosságát átérezve dolgozzanak. A legfőbb ügyész beszámolt arról is: a Békés megyei olajügyekkel kapcsolatban az eljárások lefolytatására a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalt jelölte ki, hogy a részrehajlás látszata se vetődhessen fel.

A nyomozó hivatal november 4-én Pallag László kisgazda országgyűlési képviselő és Kuzma Valéria feljelentése alapján vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények, míg Karancsi Tibor rendőr százados különböző sajtónyilatkozatai nyomán hivatali visszaélések alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el két ügyben.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az albizottság ülésén Györgyi Kálmán nemleges választ adott arra a kérdésre, hogy az elmúlt tíz évben törekedtek-e politikusok az olajügyekkel kapcsolatos ügyészségi eljárások leállítására.

A zárt ülés elrendelését a Fidesz, az MDF és a MIÉP támogatta, az MSZP és az SZDSZ ellenezte. A kisgazda frakció nem delegált tagot a testületbe, mert ők a Pallag László (FKGP) által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottságtól várják az olajügyek tisztázását.

Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága november 3-án hozta létre az albizottságot a békési olajügyek tisztázására.

A 11 fős testület addig tevékenykedik, amíg - Pallag László javaslatára - létre nem jön a témában eljáró országgyűlési vizsgálóbizottság.

(MTI)

Ajánló:

Olvassa el az [origo] összeállítását!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről