Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Denevérekre és halakra is tellett Pepó saját keretéből<br/>

Vágólapra másolva!
A jövő héten összehívják az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ellenőrzési albizottságát, amely a sportlétesítmények környezetvédelmi támogatásával, illetve a nemzeti parkok területvásárlásainak ügyével, Torgyán József földművelésügyi miniszter ezzel kapcsolatos álláspontjának felülvizsgálatával is foglalkozik. Miután az ellenzéki vezetésű albizottság megtárgyalta, nem kizárt, hogy az üggyel a környezetvédelmi bizottság is foglalkozik majd - értesült a Népszava.
Vágólapra másolva!

Mint arról tegnap beszámoltunk, hat környezetvédelmi szervezet levélben tiltakozott amiatt, hogy Pepó Pál környezetvédelmi miniszter "a természetvédelem pénzeit sportlétesítmények fejlesztésére mossa át". Szerintük ezzel a döntéssel Pepó Pál miniszter ismételten bebizonyította alkalmatlanságát és azt, hogy a rábízott közpénzek fölött a társadalmi nyilvánosság teljes kizárásával dönt - írták a környezetvédők.

Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke nem kívánta kommentálni az újabb Pepó-ügyet. Baja Ferenc, a bizottság szocialista tagja, a Horn-kormány környezetvédelmi minisztere példátlannak nevezte a sportcentrumok 54 millió forintos támogatását. A képviselő lapunknak elmondta, Pepó Pál politikai döntést hozott, nyilvánvalóan kisgazda kérésre.

- A környezetvédelmi alap-célelőirányzathoz (kac) összesen 389 fejlesztési célú pályázat érkezett, ezek közül 123 pályázó nyert, köztük önkormányzatok, vállalkozások, illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium két kiemelt sportlétesítménye, a népligeti FTC és a gödi FM sportcentrum - nyilatkozta lapunknak Koller M. Gábor, a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője. A két létesítmény természetvédelmi célú fejlesztésére a tárca 36, illetve 18 millió forintos támogatást hagyott jóvá. A szóvivő hangsúlyozta: a Népliget a főváros egyik legnagyobb zöldövezete, amelyet évente több millió ember látogat. Szó sincs tehát arról, hogy a környezetvédelmi támogatás által az FTC - amelynek társadalmi elnöke Torgyán József - jutna pluszpénzhez. A szóvivő szerint ezért a hat környezetvédelmi szervezet tiltakozása is alaptalan. Hozzátette: az ötvennégymillió forintos támogatás fele kamatmentes hitel, fele pedig nem visszatérítendő támogatás, amelynek felhasználását azonban szigorúan ellenőrzik. Koller M. Gábor azt is elmondta: az FTC népligeti sportlétesítménye természetvédelmi fejlesztésekre 1998 év elején 39 millió forintos támogatást kapott a Környezetvédelmi Minisztériumtól, akkor azonban ezt senki sem kifogásolta. Baja Ferenc volt környezetvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, a népligeti sportcentrum 1998-ban odaítélt támogatását sem intézményfenntartásra, sem pedig sportcélokra nem lehetett fordítani: az összeget a pályázó kizárólag a Népliget parkrehabilitációjára költhette.

"Szomorúak vagyunk, hogy a környezetvédelmi miniszter nem veszi figyelembe a pályázatot értékelő szakértők véleményét" - jelentette ki lapunknak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, hozzátéve, hogy a pályázatok támogatása körül már eddig is sok furcsaság mutatkozott. A környezetvédők úgy látják, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium a közpénzeket alacsony hatékonysággal használja fel. A sportlétesítmények környezetfejlesztési támogatására adott milliók nem a természetvédelem, hanem a sportlétesítmények fenntartását szolgálják, mondta a munkacsoport elnöke.

A birtokunkban lévő környezetvédelmi szakértői értékelés szerint "...az ismertetett fejlesztés nem felel meg a felhívás kiemelten kezelt támogatási céljának (a fejlesztés által érintett terület nem védett természeti terület). Emellett a munkarészek többsége nem értelmezhető természetvédelmi tevékenységként - kivétel ez alól a cserjetelepítés és a gyepesítés egy része".

A minisztérium közgazdasági szakértője viszont megalapozottnak tartotta a támogatást, szerinte a pályázat átdolgozása megfelel a támogatásokra vonatkozó általános szabályoknak és az egyedi feltételeknek. A pályázónak árajánlatokkal kellett alátámasztania a projekt összköltségét. Az átdolgozásban két árajánlatot nyújtott be a pályázó, amelyekből az egyiket Fatsar Kristóf okleves táj- és kertépítészmérnök készítette 1999. június 20-án, míg a másikat az Armaturex Mérnökiroda Kft. állította össze 1998. május 4-én vízkutak létesítésére. A pályázó nyilatkozott arról, hogy a pályázat elnyerése után lefolytatja a projektre a közbeszerzési eljárást. A pályázó felügyeleti szerve, a földművelésügyi tárca költségvetési főosztálya arról nyilatkozott, hogy a sporttelep zöldfelületeinek fenntartására saját forrással rendelkezik. A pályázó a támogatás biztosítékaként az FVM garanciaígérvényét nyújtotta be, miszerint a költségvetési főosztály a támogatás mértékéig garanciát biztosít.

Az FVM Kiemelt Sportlétesítmények Intézménye igazgatójától, dr. Török Lajostól szerettük volna megtudni, mire költik az 54 millió forintot, ám az igazgató titkársága tájékoztatása szerint Török január 25-ig külföldön tartózkodik, míg helyettesét, Vincze Imrét tegnap nem tudtuk elérni. Török Lajos tegnap a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, a pénzt "nem csupán sportcélokra kívánják felhasználni". Az persze kérdés és válasz nélkül is nyilvánvaló, hogy az FVM KSI és az FTC mint sportklub, formailag teljesen független egymástól, a létesítményeket a ferencvárosi sportolók csak használják, a klub pedig nem tulajdonos, hanem bérlő, így a népligeti sportcentrumnak odaítélt 35 millió 800 ezer, valamint a gödi sportközpont fejlesztésére szánt 18 millió forint sokkal inkább a földművelésügyi tárcáé, mint a Fradié.

Megkérdeztük három budapesti klub, a Vasas, a Kispest és az MTK illetékesét, ők kaptak-e bármilyen támogatást a környezetvédelmi alapból, illetve számíthatnak-e rá a jövőben. A megkérdezettek reagálását szó szerint idézzük.

Gyalog András Vasas-elnök: "Sajnos egy forintot se."

Szabó Tamás, a Kispest-Honvéd FC alelnöke: "Nincs róla információm, de biztos vagyok benne, hogy nem kapunk."

Mihalik Géza, az MTK létesítményeinek igazgatója: "Nem kaptunk, s nem hinném, hogy valaha is kapnánk."

(Népszava)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről