Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Csalással vádolják Orbán kabinetfőnökét<br/>

Vágólapra másolva!
Csalással vádolják az Andrássy út 1. alatti társasház képviselői Nagy Andort, a miniszterelnök kabinetfőnökét. Nagy, a VI. kerületi önkormányzat volt dolgozója, megszerezte a ház tetőterének tulajdonjogát. Később ezt 27-szeres haszonnal eladta, de a vevő előtt eltitkolta, hogy vállalta a ház tetőszerkezetének felújítását. Az elsőfokú építési hatóság a lakókat kötelezte a felújításra, ezért ők pert indítanak.
Vágólapra másolva!

Az ingatlantörténet gyökerei a 90-es évek elejére nyúlnak vissza. Az Andrássy út 1. alatti ingatlan tetőszerkezetének felújítását tervbe vette az önkormányzat. Ám ez elmaradt, így a bérlők úgy vehették meg lakásaikat, hogy a felújítás terhe rájuk maradt. Egy cég még a társasházzá alakítás előtt, 1993. október végén, 18 ezer forint négyzetméter áron ajánlatot tett az önkormányzatnak a ház tetőterének megvásárlására, és vállalta, hogy a tetőszerkezeten túl felújítja az egész házat. Ezt az ajánlatot azonban az önkormányzat nem fogadta el, inkább később, az érvényes alapító okiratot megsértve,- eladta a lakók tulajdonában lévő tetőteret a ház negyedik emeletén lakó Nagy Andornak és két társának. Nagy korábban a polgármesteri hivatal köztisztviselőjeként dolgozott.

Magyar László Zsolt, a társasház képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az önkormányzat a vételár kialakításánál a lakott lakást megillető kedvezményekben is részesítette korábbi hivatali dolgozóját. Nagy és társai a korábban ajánlott árnál jóval olcsóbban, mindössze 1024 forint/négyzetméter áron jutottak a tetőtérhez, és a tetőszerkezet felújítása sem terhelte őket. Nagynak a 196 négyzetméteres tetőtérért a kedvezményeket figyelembe véve mindössze 200 ezer 704 forintot kellett megfizetnie. Nagyék adásvételi szerződését eredetileg 1994. április 29-re dátumozták, amit később átjavítottak. Április 29-e éppen az alapító okirat módosításának napja, amikor átkerült a lakóktól az önkormányzathoz a tetőtér tulajdonjoga.

Nagyék 1994. augusztus 15-re építési engedélyt is szereztek a polgármesteri hivataltól. Az alapító okirat módosításával a tetőtér albetétként lett feltüntetve, tulajdonjoga tehát az önkormányzaté lett. Ezt az okiratot azután megküldték a földhivatalnak, amely ez alapján bejegyezte az önkormányzat tulajdonjogát. A földhivatali bejegyzés ellen a Fővárosi Főügyészség törvényességi óvást emelt, amelynek a hivatal nem adott helyt. Az ügyészség bíróságra vitte az ügyet - tudta meg a Magyar Hírlap Fenyvesi György ügyésztől, ám később visszavonta keresetét. Fenyvesi György ügyész a Hírlapnak elmondta: a kereset visszavonását a lakók egybehangzóan kezdeményezték, ugyanis valamennyien aláírták a társasház alapító okiratának módosítását, így megszűnt a törvénysértő állapot. Időközben ugyanis az Andrássy út 1. szám alatti ház lakói - akik egyéb polgári pereket is indítottak az ügyben - megegyeztek Nagy Andorral, aki vállalta, hogy a tetőszerkezet felújítását elvégzi, ha mindegyik ellene indult peres eljárást megszüntetik. Az értékesítés 1996. november 26-án meg is történt, csakhogy Nagy nem annak a vevőnek adta el a tetőteret, akivel a "szabályos", a társasház képviselőinek is bemutatott adásvételt megkötötte. E szerződés ugyanis még rögzítette a felújítási kötelezettséget, amit az új tulajdonosjelölt, Nagyné Hordós Katalin át is vállalt. Csakhogy nem ez az adásvételi szerződés került be a földhivatalhoz, hanem két cég, a ciprusi címet megadó Wolfgang Lang magánszemély érdekeltségébe tartozó Eurowien Rt., valamint az osztrák Franz Hodous által jegyzett, ám a lakók tudomása szerint ugyancsak Lang-érdekeltségű DataProgram Kft. lett a tetőtér két újdosült gazdája.

Az 1997. június végi társasházi közgyűlésen kiderült: az Eurowien és a DataProgram nem tudott a felújítási kötelezettségről, az ingatlant nem Nagyné Hordós Katalintól, hanem Nagy Andortól és társaitól vásárolták meg. A tetőtér új tulajdonosa mindjárt az elején leszögezte: a tetőszerkezet és a zárófödém felújítását a társasház problémájának tarja. Sőt kijelentette: lehetséges, hogy nem is kívánnak beruházásba kezdeni. Magyar László Zsolt elmondta: az elsőfokú építési hatóság az elmúlt év végén a társasházat kötelezte az életveszélyesé nyilvánított zárófödém és tetőszerkezet felújítására, megszabva a munkák elvégzésének határidejét is. A lakók szerint az új tetőtér-tulajdonos arra vár, hogy a lakók költségére végrehajtsa a hatóság a felújítást. A társasház egyik képviselője, id. Magyar László elmondta: gondjaikkal megkereste a jelenlegi polgármestert, Farkas Györgyöt is, aki elismerte, hogy törvénysértés történt, ám szerinte nem lehet csinálni semmit. Farkas György polgármester sűrű programja miatt tegnap nem tudta az önkormányzat álláspontját ismertetni a Magyar Hírlappal. Az ügyben főszerepet játszó Nagy Andort, a miniszterelnöki hivatal államtitkárát a múlt hét közepe óta próbáljuk nyilatkozatra bírni. Az Andrássy út 1. lakói ismét perelnek, sőt csalás gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeznek volt lakótársuk ellen - jelentették be tegnap.

(Magyar Hirlap)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről