Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Fordulat következett be az évszázad bűnügyében<br/>

Vágólapra másolva!
Száznyolvcan fokos fordulat következett be a szövetkezeti földvásárlások kapcsán Torgyán József földművelésügyi miniszter által elindított vizsgálatokban. Rövidesen tucatnyi eljáráson belül száznál is több termelőszövetkezet földvásárlásait és eladásait is vizsgálni fogja a rendőrség. Eddig egy büntetőeljárás indult, ám az eddig beérkezett adatokat jól ismerő szakértők úgy vélik, idővel a húszat is meghaladhatja a hasonló - sikkasztás vagy csalás miatt indítható - nyomozások száma - tudta meg a Magyar Hírlap megbízható rendőrségi forrásból.
Vágólapra másolva!

A földművelésügyi miniszter január 23-án iktatott feljelentését várhatóan rövidesen tucatnyi további feljelentés követi - értesül lapunk megbízható forrásokból. Információink szerint az FVM száznál is több termelőszövetkezet földvásárlási, illetve eladási ügyleteit tekintette át, s jelentős részüknél büntetőjogi felelősség megállapítását fogja kérni.

Így teljes fordulatot vesz a Torgyán miniszter által bejelentett "évszázad bűnügye", amelynek során a tsz- vezetőket azzal gyanúsították, jogtalanul tízezer gazdát károsítottak meg a földeladások során. Akkor a rendőrség megszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy hiányoznak a bűncselekményre utaló körülmények. Rendőrségi szakértőket is meghallgattak, akik osztották a tárca álláspontját.
A kormányszóvivő két nappal ezelőtti tájékoztatóján két termelőszövetkezeti vezető ellen folyó eljárást említett.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az FVM feljelentése alapján csupán a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán (SZBEI) indult egyetlen nyomozás ismeretlen tettes ellen. A rendőrök a bizonyítékok alapján sikkasztás bűncselekményét valószínűsítik, de nem kizárt, hogy idővel csalássá minősítik át az eljárást.

Sikkasztás miatt számíthatnak felelősségre vonásra az érintett tsz vezetői, ha bebizonyosodik, hogy az eredeti földtulajdonosok hozzájárulásával értékesítették a földterületeket, ám a kapott pénzzel nem tudnak elszámolni.
Csalásnak minősül az eset, ha a tulajdonos tudta nélkül tették pénzzé a birtokot.

Értesüléseink szerint a fenti ügyben az SZBEI rövidesen megkezdi az első tanúkihallgatásokat. A nyomozás illetékesei szerint számos szakértő bevonására lesz szükség, ami miatt akár egy évig is elhúzódhat az eljárás. Emellett egyes földhivatalok felelősségét is vizsgálni kell. Volt rá példa, hogy az eredeti tulajdonos távollétében jegyeztek be adásvételt egy-egy ingatlanra.

Éppen ezért ha további feljelentések érkeznek, azokat minden valószínűség szerint a területileg illetékes megyei főkapitányságokhoz továbbítják.

Gaál Zoltán

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. január 4.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről