Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Budapest egykori rendőrfőkapitánya 2 millió forintra pereli a Legfőbb Ügyészséget<br/>

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság kedden tárgyalta Berta Attila nyugállományú tábornok kártérítési ügyét. Az egykori budapesti főkapitány egy katonai ügyészi nyilatkozat miatt követel kétmillió forintot a Legfőbb Ügyészségtől.
Vágólapra másolva!

A keddi bírósági tárgyaláson kiderült: Berta elmozdításában szerepet játszott az is, hogy akkoriban a Budapesti Rendőr-főkapitányságról (BRFK) információk kerültek ki több fontos ügyben.

A kereset szerint 1998 nyarán a Kaposvári Katonai Ügyészség vezető ügyésze azt nyilatkozta a tv2-nek: "Álláspontunk szerint Berta Attila két katonai bűncselekményben - szolgálati visszaélés, illetve elöljárói hatalommal való visszaélés vétségében - bűnös."

Berta Attilát első fokon ugyan elmarasztalta a bíróság, ám a másodfokú eljárás során bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette. A tábornok szerint azonban a nyilatkozat szerepet játszott felfüggesztésében, továbbá ennek köszönheti azt is, hogy számos munkalehetőségtől elesett, és szakmai, illetve emberi kapcsolatai is megromlottak.

A keddi tárgyaláson Berta Attila elmozdításával kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség kérésére ismertetett iratok között szerepelt egy feljegyzés, amelyet Orbán Péter országos rendőrfőkapitány, Berta Attila akkori budapesti főkapitány, illetve Zsinka András rendőr ezredes, személyügyi vezető részvételével 1998 nyarán lezajlott megbeszélésről készítettek.
A feljegyzés szerint Berta Attilával kapcsolatban megfogalmazódtak kifogások, melyek szerint fontos ügyekben - így többek között az Aranykéz utcai robbantás ügyében - információk kerültek ki a BRFK-tól, továbbá, hogy rivalizálás figyelhető meg a rendőri szervek között. Mindezek miatt Berta Attilának megyei főkapitányi posztot, illetve a BM egyik főosztályának vezetői tisztét ajánlották fel.

A felperes kérésére tanúként meghallgatott Meruk József újságíró a tárgyaláson elmondta: a kifogásolt katonai ügyészi nyilatkozatban egy "irracionális tényállítás hangzott el", melynek kizárólagos értelme az, hogy Berta Attila bűnös.

A felperes a keddi tárgyaláson akként módosította keresetét, hogy a kétmillió forintos kártérítés mellett "megfelelő elégtételként" azt kérte, hogy a jogsértést személyesen elkövető katonai ügyész a tv2-nek adott újabb nyilatkozatban ismerje be a jogsértést és szóljon arról is, hogy a bíróság jogerősen megállapította Berta Attila ártatlanságát.
Továbbá a bíróság ítéletében mondja ki azt is, hogy az ügyészség megsértette a rá vonatkozó jogszabályokat, az ártatlanság vélelmének alkotmányos elvét és a felperes jó hírnévhez fűződő jogait.

A Legfőbb Ügyészség jogi képviselője a kereset elutasítását kérte, mivel megítélése szerint a kifogásolt nyilatkozat véleményt, nem pedig tényállítást tartalmaz, és egyébként sem kötelezhető ebben a perben az érintett katonai ügyész nyilvános megszólalása.

"Nem én vagyok az egyetlen, akit a katonai ügyészség az utóbb megszületett bírósági ítéletek tanúsága szerint ártatlanul meghurcolt" - fogalmazott a tárgyalást követően Berta Attila.

Az elsőfokú eljárás április 11-én várhatóan az ítélethirdetéssel folytatódik.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről