Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megszüntették a nyomozást a szombathelyi polgármester ellen<br/>

Vágólapra másolva!
Bűncselekmény elkövetésének bizonyítottsága hiányában megszüntette a nyomozást Szabó Gábor szombathelyi polgármester ellen a Veszprém Városi Ügyészség. Ezt szerdán az ügyészség közleményben tudatta. A nyomozást azért szüntették meg, mert a vizsgabizonyítványról készített másolat a doktori eljárás iratai közül ismeretlen körülmények között eltűnt, ezért nem bizonyítható, hogy Szabó nem megfelelő iratot csatolt be.
Vágólapra másolva!

Szabó Gábor ellen ismeretlen személy tett feljelentést, mert szerinte hamis nyelvvizsga-bizonyítványt használt fel a doktori cím megszerzésekor.
A nyomozás iratai szerint Szabó Gábor 1993. május 5-én jelentkezett a doktori cím megszerzésére az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A doktori cím elnyerésének egyik feltétele az volt, hogy a jelölt legalább egy idegen nyelvből középfokú állami - vagy azzal egyenértékű - nyelvvizsgával rendelkezzék. "Szabó Gábor középfokú nyelvvizsgát sehol sem tett,... a doktori eljárásra bejelentkezésekor nyelvismeretét nem igazolta" - áll a közleményben.

A doktori értekezés megvédése előtt, 1996 végén, a Doktori és Habilitációs Ügyek Irodáján adott le Szabó Gábor nyelvvizsgát igazoló iratot. "Minthogy Dr. Szabó Gábor az előírt nyelvvizsgával nem rendelkezik", alapos gyanú volt arra, hogy "a becsatolt vizsgabizonyítvány hamis, ezért őt közokirat-hamisítás büntette alapos gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták" - olvasható a közleményben.

Szabó Gábor a bűncselekmény elkövetését tagadta, azt állította, hogy 1983. évi főiskolai orosz nyelvvizsgájáról készített igazolást adta át az iroda vezetőjének. Ez a záróvizsga azonban az előírt feltételeknek nem felelt meg. Az egyetemről beszerzett adatok szerint viszont a jogszabályoknak megfelelő okiratot csatolt be, amellyel bizonyítottan nem rendelkezett. A vizsgabizonyítványról készített másolat a doktori eljárás iratai közül ismeretlen körülmények között eltűnt, más módon pedig annak tartalma megnyugtatóan nem rekonstruálható.

A nyomozás adatai szerint kétségtelen, hogy a doktori eljárásra annak ellenére került sor, hogy Szabó Gábor a szükséges nyelvvizsga-bizonyítvánnyal nem rendelkezett. "A doktori cím esetleges visszavonása az ELTE Doktori Tanácsának hatáskörébe tartozik" - írja az ügyészség a közleményében.
A továbbiakban a dokumentum megjegyzi: "Az ELTE Bölcsészettudományi Kar Doktori és Habilitációs Iroda ügyvitelt sértő, az ELTE Doktori Szabályzatának több tekintetben meg nem felelő eljárása miatt a nyomozás során nem lehetett kétségtelenül kizárni Szabó Gábor védekezését, miszerint a nyelvvizsgát az általa előadott módon igazolta."
Szabó Gábor a Veszprém Városi Ügyészség határozata ellen a Veszprém Megyei Főügyészségnél panasszal élhet.

Szabó Gábor szombathelyi polgármester szerdán délután az önkormányzat sajtóreferensén keresztül tudatta, hogy péntek reggel 9 óráig nem nyilatkozik a "nyelvvizsga-üggyel" kapcsolatban. Akkor viszont a hivatali helyiségében sajtótájékoztatót tart.

(MTI)

Korábban:

(2000. március 30.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről