Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Torgyán József hagyta jóvá a konzervgyárak támogatását<br/>

Vágólapra másolva!
A Népszava információi szerint Torgyán József földművelésügyi miniszter aláírása szerepel azokon az elmúlt évben kiadott rendeleteken, amelyek több milliárd forintos hitelkeretet biztosítottak több mint 50 konzerv- és tartósítóipari vállalkozásnak, köztük tíz kis nyírségi konzervgyárnak. Ennek ellenére a miniszter tegnapi tévényilatkozatában úgy fogalmazott: "azt sem tudom, hogy az 54 konzervgyár kikből állt, ki mennyit kapott". Az egyik kedvezményezett konzervgyár tulajdonosa, Balogh Gyula, a kisgazdapárt Szabolcs megyei elnöke vitatja, hogy közpénzekkel segítették volna az érdekeltségébe tartozó céget. Az agrártárca rendeleteiből azonban kiderül, ha a kis konzervgyárak nem tudnak törleszteni, hiteleiket az államnak a költségvetési forrásokból kell visszafizetnie.
Vágólapra másolva!

Szanyi Tibor szocialista képviselő hivatali visszaélés és különösen nagy hátrányt okozó hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt jelentette fel Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert. Az MSZP-s honatya szerint a kisgazda pártelnök által vezetett minisztérium 1999 júniusa óta több jogcímen legkevesebb 500 millió forint közpénzt utalt ki párttársa, Balogh Gyula országgyűlési képviselő, az FKGP Szabolcs megyei elnöke kisebbségi tulajdonában álló Cserfood Rt. nevű konzervüzemnek. Ezzel együtt az időközi parlamenti választásokon a Fidesz- FKGP közös jelöltjeként induló Lengyel János által vezetett VÉPISZ Szövetkezet is 480 millió forintos támogatást kapott. A szocialista képviselőt hamis vád miatt Torgyán József és Balogh Gyula is feljelentette.

A földművelésügyi tárca vezetője a Nap-kelte tegnap reggeli műsorában kijelentette: "azt sem tudom, hogy ki ad be pályázatot, azt sem tudom, hogy ki nyeri meg a pályázatot". A miniszter hozzátette: "(...) ilyen ügyben elvi szinten foglalok állást (...) én azt sem tudom, hogy az 54 konzervgyár kikből állt, ki mennyit kapott". Ennek ellentmond az 1065/1999. (VI. 11.) kormányhatározat alapján készült 57/1999. (VI. 18.) FVM-rendelet, hiszen azon - a Magyar Közlöny tanúsága szerint - Torgyán József aláírása szerepel. A rendelet állami garanciát vállal legfeljebb 2,33 milliárd forint hitel száz százalékára, amit a mellékletében meghatározott tíz nyírségi konzervüzem vett fel az orosz exporttal összefüggő finanszírozási problémák enyhítésére. A mellékletből kiderül az is, hogy - a rendeletnek köszönhetően - a Cserfood Rt. 300 millió, a VÉPISZ Szövetkezet 280 millió forint kedvezményes hitelt vehetett fel. A konzervgyáraknak pályázniuk sem kellett a támogatásért, csak egy hónapon belül néhány adatot kellett elküldeniük az agrártárca Agrárrendtartási Hivatalának.

Ugyancsak Torgyán József aláírása olvasható három hónappal később a 79/1999. (IX. 13.) FVM-rendeleten, amely több mint 50 cég számára teremt lehetőséget államilag kisebb-nagyobb mértékben támogatott hitelek felvételére. A rendelet mellékletében található azoknak a vállalkozásoknak a listája, amelyek segítséget igényelhettek és ebből kiderül, hogy a Cserfood és a VÉPISZ egyaránt újabb 200-200 millió kedvezményes hitelt vehetett igénybe, ha akart.

Balogh Gyula, a kisgazdapárt Szabolcs megyei elnöke keddi közleményében vitatja, hogy közpénzekkel segítették volna a Cserfood Rt.-t. Szerinte a cég a kormányhatározat és FVM-rendelet által biztosított 500 millió forintos hitelkerethez juthatott hozzá, amiből csak 300 millió forintot használt el. Balogh Gyula a Cserfood cégvezetőjének levelére hivatkozva azt is elismeri, hogy a vállalkozás "a piaci lehetőségek beszűkülése miatt komoly veszteséggel zárta az elmúlt évet". Ha a Cserfood veszteséges, akkor valószínűleg nem tudta visszafizetni a tavaly nyáron felvett hitelt sem. Ebben az esetben viszont a bankok - mivel nem tudják behajtani követeléseiket - beválthatják az állami garanciát. Mivel a Cserfood és a VÉPISZ is 100 százalékos állami garanciát kapott, ha nem tudnak fizetni, hiteleiket az államnak költségvetési pénzből kell majd törlesztenie.

A konzervipar megsegítésére hozott intézkedések költségvetési vonzatairól egyébként szót ejt a március végi kormányülésre készített FVM-előterjesztés is. Ebben az agrártárca arra kéri a kormányt, hogy az év végéig hosszabbítsa meg a konzervgyáraknak nyújtott hitelekre érvényes összesen 7,7 milliárd forint állami kezességvállalást. A tárca szerint ha ez nem történik meg, 3-4 milliárd forint értékű kezesség beváltása szükséges. Az FVM azt is kérte a kormánytól, hogy az államilag garantált hitelekhez továbbra is adjon kamattámogatást, amelynek költségvetési kihatása legfeljebb 1,2 milliárd forint. Ebből azonban az idei költségvetést csak 750 millió forint terheli. A kormány március 28-i ülésén elfogadta az agrártárca előterjesztését, így a vissza nem fizetett konzervgyári hiteleket egyelőre nem, csupán kamataik egy részét kell az államnak törlesztenie.

A választási törvényt szigorítaná a Magyar Szocialista Párt, hogy ne fordulhasson elő olyan, általuk a fehérgyarmati szavazókerület időközi választásán tapasztalt adományozás. Erről a szocialisták szerdai, Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján Nagy Sándor parlamenti frakcióvezető-helyettes és Baja Ferenc szabolcsi pártelnök beszélt. Közölték: olyan információk birtokába jutottak, hogy az FKGP-Fidesz közös jelöltje, Lengyel János saját konzervgyárának termékeit és kolbászt osztogatott a körzet roma kisebbségének tagjai között.

A vádakat Balogh Gyula, a kisgazdapárt szabolcsi elnöke az MTI munkatársának nyilatkozva visszautasította. A vádolt Lengyel János nem volt elérhető szerdán este. Balogh Gyula bejelentette, hogy ő és Lengyel János is csatlakozott ahhoz a feljelentéshez, amit Torgyán József miniszter, az FKGP elnöke tett Szanyi Tibor MSZP-s képviselő ellen.

Az MSZP sajtótájékoztatóján jelen lévő roma kisebbségi képviselők, Lakatos Miklós nyíregyházi, fülesdi származású és ugyancsak Lakatos Miklós nevű, csengerújfalui lakos viszont egyöntetűen kiállt amellett, hogy volt kampányadományosztás Fehérgyarmat környékén. Az utóbbi határozottan megfogalmazta azt is, hogy az ajándékokhoz mellékelték az osztók Lengyel János névjegykártyáját. Mindketten felháborodásuknak adtak hangot amiatt, amiért az adományozó visszaélt a cigányság szegénységével és meg is alázta őket emberi mivoltukban, hiszen szerintük Lengyel János azt hihette, meg tudja vásárolni a voksokat a romáktól.

Az Országos Rendőr-főkapitányságra megérkeztek a földművelésügyi miniszter elleni feljelentések. Az ORFK kommunikációs igazgatója, Garamvölgyi László közölte, hogy együtt adják át őket a Fővárosi Főügyészségnek, mivel a rendőrségnek nincs illetékessége az ügyekben. A MOSZ és Karsai József az egyesülési jog megsértése miatt, míg Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő hivatali isszaélés és más bűncselekmények alapos gyanújára hivatkozva tett feljelentést Torgyán József ellen. A iniszter Szanyi Tibor elleni, hamis vád miatti feljelentése viszont még nem érkezett meg az ORFK-ra.

(Népszava)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről