Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Sikkasztás miatt elítélték a szőnyi plébánost<br/>

Vágólapra másolva!
Különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt hároméves börtönbüntetésre ítélte Kántor Antalt, a Győri Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár egykori igazgatóját, a Papnevelő Intézet volt vicerektorát, jelenlegi szőnyi plébánost kedden a Győr Városi Bíróság.
Vágólapra másolva!

A pap két budapesti régiségkereskedővel megegyezett, hogy eladja nekik a kincstár tulajdonát képező, XVIII. századi tabernákulumot, ha ők egy asztalossal elkészíttetik az eredeti bútor másolatát. Amikor a hamisítvány elkészült, a két tabernákulumot kicserélték. A cseréért Kántor Antal 300 ezer forintot kapott.

A plébános visszaadta a pénzt a kereskedőknek, amikor megtudta, hogy az ügyben nyomoz a rendőrség, és arra is utasította őket, hogy az eredeti bútort tüntessék el. A XVIII. századi tabernákulum azóta sem került elő.

A papot elmarasztalta a bíróság amiatt is, mert az egyik rokonát, Bagdal László antikváriust bevitte a könyvtár felszámolás alatt álló raktárába. Itt közösen kiválogatták a legértékesebb könyveket, majd értékesítették őket. A 600 ezer forintos bevételen a két férfi megosztozott.

Bóka Tibor büntetőtanácsa a papot hároméves börtönbüntetésre, az egyik kereskedőt, a másodrendű vádlott Martinka Lászlót pedig felbujtóként, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettében marasztalta el, és két év három hónap szabadságvesztésre ítélte.
A harmadrendű vádlott, a másik kereskedő szökésben van. Ellene elfogató parancsot adtak ki. Ügyében egyelőre nem született ítélet.
Albitz Ferenc asztalos két év börtönbüntetést kapott.
Bagdal Lászlót tíz hónapra ítélték, de büntetését a bíróság két évre felfüggesztette.
Egyik ítélet sem jogerős.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről