Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Másfél év börtönbüntetésre ítélték a volt ukrán miniszterelnököt<br/>

Vágólapra másolva!
Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy svájci bíróság Pavlo Lazarenko volt ukrán miniszterelnököt. Lazarenkot 6,6 millió dollárnyi törvénytelenül szerzett pénz tisztára mosása miatt ítélték el.
Vágólapra másolva!

Lazarenkót az ellene folyt genfi eljárásban ügyvédei képviselték, mivel őt magát egy San Franciscó-i börtönben tartják fogva. Az egykori ukrán miniszterelnököt 1999. február 19-én tartóztatták le, amikor panamai útlevéllel beutazott az Egyesült Államokba. Ott egy szövetségi esküdtszék hét rendbeli pénzmosásért - 112 millió dollár értékben -, bűnszövetkezetben való részvételért és lopott javak 23 rendbeli továbbításáért emelt vádat a bukott politikus ellen.

A svájci büntetés figyelembe veszi azt az időt, amelyet a volt ukrán kormányfő az amerikai előzetes letartóztatásban töltött eddig. Elkoboztak viszont 6,6 millió dollárt zárolt svájci bankszámláiról. Az ítélet után Svájc nem fogja kérni a 47 éves férfi kiadatását az Egyesült Államoktól - közölte az exkormányfő ügyvédje.

Lazarenko két pénzmosási vádpontban ismerte el bűnösségét, és tagadta azt az összes többi vádpontban. A bűncselekményeket a vád szerint akkor követte el, amikor 1993-94-ben regionális kormányzóként sajátjaként kezelt közpénzeket.

Bár Svájc visszavonta kiadatási kérelmét, Leonyid Kucsma ukrán elnök viszont továbbra is szeretné elérni, hogy Ukrajnában bíróság elé állhasson Lazarenko: Pavlo Lazarenko volt kormányfőnek az ukrán törvényeknek megfelelően kell felelnie tetteiért - mondta Kucsma. Az ukrán elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy kössenek jogsegély-egyezményt Ukrajnával, amely lehetővé tenne Lazarenko kiadatását.

Az elnök kijelentette: Ukrajna kész bármilyen szerződést aláírni ebben a kérdésben. Kucsma bírálta az Egyesült Államoknak a Lazarenko-ügyben tanúsított magatarását: "Hogyan bízhatunk az amerikai igazságszolgáltatásban, amely másfél éve az Egyesült Államokban tartja Lazarenkót? Ha Lazarenkónak nem lenne pénze, már kitették volna Amerikából" - mondta Leonyid Kucsma.

A genfi bíróság ítéletet kommentálva, amely pénzmosásért a héten 18 hónap feltételes szabadságvesztésre és arra ítélte a volt ukrán kormányfőt, hogy fizessen 10,6 millió svájci frank büntetést a genfi kantonnak, az ukrán elnök kijelentette: Lazarenko Ukrajnából vitte ki a pénzt és a svájci bíróság a saját országának a javára ítélte őt
pénzbüntetésre.

A kijevi amerikai nagykövetség által június 5-én nyilvánosságra hozott közlemény szerint amennyiben beigazolódik a pénzmosás vádja Pavlo Lazarenko ellen, abban az esetben a pénzmosás által érintett minden vagyonát lefoglalják - az Egyesült Államok javára.

A jelenleg San Franciscóban fogva tartott Lazarenkót az Egyesült Államokban is pénzmosással vádolják. Ukrajnában hivatali hatalommal való visszaélés és állami vagyon eltulajdonítása, valamint egy parlamenti képviselő elleni gyilkosságra való felbujtás miatt emeltek ellene vádat.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről