Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
A parlamenti olajbizottság hétfői ülésén az APEH volt és jelenlegi vezetőit hallgatja meg a szabálytalan áfa-visszaigénylésekről és az ezzel összefüggő esetleges hivatali visszaélésekről. A parlament döntése értelmében a testület november 30-ig fejezi be a munkáját, és jelentését a parlament elé kell terjesztenie.
Vágólapra másolva!

A testület legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy meghívja az APEH volt vezetőit, Minarik Györgyöt, Pitti Zoltánt, Kékesi Lászlót, Simicska Lajost és a hivatal jelenlegi elnökét, Vida Ildikót is. Ennek oka, hogy az APEH fővárosi igazgatóságának volt ellenőrzési igazgatóhelyettese arról beszélt a bizottság előtt, hogy az áfa-visszaigényléssel is rengetegen visszaéltek, mert fantomcégek is kaptak jogosulatlan visszatérítéseket, amelyeket az adóhatóság később nem tudott behajtani.

Nagypál István elmondta: 1993 nyarán utasítást kapott arra, hogy kollégáival együtt ebben az időszakban vegye ki szabadságát. Utólag kiderült, hogy júniusban és júliusban több mint 10 milliárd forint áfa-visszaigénylést utaltak ki ellenőrizetlenül az APEH fővárosi főigazgatóságától. Emlékeztetett rá, hogy az adótörvény kimondja: a visszatérítés előtt ellenőrizni kell az utalásokat. Amikor vizsgálatot kezdeményezett ennek elmaradása miatt, az igazgató a nyári szabadságolásokkal indokolta, hogy ez nem történt meg. Miután többször próbált vizsgálatot kezdeményezni, 1993 őszén felmentették tisztségéből. A volt ellenőrzési igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az adóvisszaéléseket vizsgáló csoport tagjait nem sokkal később szintén elbocsátották a fővárosi adóhatóságtól. Az akkori pénzügyminiszter, Szabó Iván 1994-ben átfogó szakmai-felügyeleti vizsgálatot rendelt el, ez azonban a kormányváltás miatt elmaradt.

Nagypál István később Kuncze Gábor akkori belügyminiszterhez fordult. Ő szintén vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy bűncselekmény alapos gyanúja merül fel az 1993 nyarán történt áfa-visszafizetések kapcsán.

A parlament múlt héten úgy döntött, hogy jelentése elkészítésével a bizottságnak november 30-ig be kell fejeznie a munkáját. Azt a fideszes indítványt viszont elutasította, amely az Antall- és a Boross-kormányt csak enyhén bírálta, a Németh- és a Horn-kormányt viszont felelőssé tette volna az olajügyekért. A szavazásnál az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP frakciói mellett az MDF jelentős része, valamint az FKGP képviselői közül is sokan nemmel szavaztak.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. szeptember 20.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről