Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Már kétmilliárd forintot keresnek a KGI volt vezetőin<br/>

Vágólapra másolva!
A Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) megbízott főigazgatója eljuttatta a Legfőbb Ügyészségre az intézmény korábbi vezetői és több munkatársa elleni följelentését. Összesen másfél milliárd forintos kár érheti az államkincstárat, de vizsgálat indul 500 millió forint jogtalanul visszaigényelt áfa ügyében is.
Vágólapra másolva!

Elképesztő pazarlás folyt másfél évig a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) háttérintézményének számító KGI-nél a korábbi miniszter, Pepó Pál és az általa kinevezett Csocsán Balázs főigazgató és helyettese, Gordos Dénes idején - állította a megbízott főigazgató. Mujzer János a sajtóban és közölt eseteken kívül újabbakat is fölsorolt tegnapi tájékoztatóján. Egyebek mellett kiderült, hogy több három-öt millió forintos szabálytalan számlát, szerződéseket is föltárt a vizsgálat. A Sas utcai műemlék épület könyvtárának fölújítására szánt 19 millió forintból ötöt konyha és fürdőszoba építésére költöttek, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal hozzájárulása nélkül, a többi 14 milliónak egyelőre nyoma veszett. Mujzer megemlítette, hogy 1998- 99-ben 72 jól képzett, esetenként többdiplomás, nyelveket beszélő szakembert távolítottak el a KGI-ből, miközben százezer forintos fizetésekkel esti gimnáziumi érettségivel vettek föl munkatársakat. A főigazgató megerősítette, az első adandó alkalommal fölmondja a Szófia utcai palota tíz évre kötött bérleti szerződését is, mely évi százmillió forintjába kerül az adófizetőknek. Mujzer cáfolta Gordos Dénes állítását, hogy még az előző kormány idején igényelt vissza a KGI, illetve a KöM félmilliárd forintot jogtalanul. Ez 1998-99-ben történt és az esetet külön is vizsgálják.

A KGI főigazgatója elmondta, a legfőbb ügyészhez eljuttatott följelentésében bűnszövetkezetben elkövetett különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és hanyag kezeléssel gyanúsítja az intézmény korábbi vezetőit. Pepó Pál neve egyelőre csak mint a felügyeletet akkor gyakorló miniszteré került a dokumentumba. Mujzer nem titkolta, a kisgazdapárt vállalkozói tagozata nevében megfenyegették, de - állította a megbízott főigazgató - Torgyán József, az FKGP elnöke teljes támogatásáról biztosította. Arról nem esett szó, hogy éppen Torgyán intézkedései miatt kellett 1998-ban a KGI-nek elköltöznie az Alkotmány utcai székházából és hat ingatlanba szétszóródnia.

(Népszava)

Korábban:

(2000. október 31.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről