Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Elsőfokú ítélet született egy olajos perben<br/>

Vágólapra másolva!
Három vádlottat börtönbüntetéssel, egyet pénzbüntetéssel sújtott, egyet pedig felmentett a vádak alól csütörtöki ítéletével a Gyulai Városi Bíróság abban az olajos perben, melynek öt vádlottja jövedékkel való visszaélés és okirat-hamisítás miatt állt eljárás alatt.
Vágólapra másolva!

T. Zs. zsombói vállalkozót (négy év próbaidőre bocsátással) egy év és három hónap börtönbüntetéssel sújtotta, mellékbüntetésként egymillió forint megfizetésére kötelezte a bíróság. Társa, Sz. J. büntetése (szintén négy évre felfüggesztett) másfél év börtön, valamint egymillió forint megfizetése. A harmadrendű vádlottat, B. L.-t egy év börtönre, egymillió forint pénzbüntetésre ítélte, a közügyek gyakorlásától pedig három
évre eltiltotta a gyulai bíróság. A bíró tudomása szerint a vádlott korábbi nyolc hónapos szabadságvesztés büntetésének próbaideje alatt követte el az újabb bűncselekményt, mindkét börtönbüntetés letöltendő. Ezt a védő cáfolta, mert bejelentése szerint a felfüggesztés határideje már lejárt. Egy további vádlottnak kilencvenezer forint pénzbüntetést kell megfizetnie. Az ötödik - munkanélküli asztalosként olaj-nagykereskedelemmel próbálkozó - vádlottat, mivel a tárgyalás során az derült ki, hogy nem tudhatta, miben vesz részt, a bíróság felmentette.

1994-ben T. Zs. és Sz. J. egy zsombói kft. tulajdonosaiként kezdtek olaj-nagykereskedelemmel foglalkozni. Álnéven Pusztamérgesen és Csanádapácán a helyi mezőgazdasági szövetkezettől tározót vettek bérbe olajtermékek tárolására. Pusztamérgesen 150 ezer liter háztartási tüzelőolajat tároltak, azt - feltehetően szőkítést követően - gázolajként értékesítették, és ezzel az államnak 7,2 millió forint adókiesést okoztak. Csanádapácán a Haladás majorban a két zsombói vállalkozó és a harmadrendű vádlott, B. L. együttműködése nyomán 25 000 liter háztartási tüzelőolajat tároltak. Ezt lefoglalták, de az olajnak később nyoma veszett. Az elmaradt adóbevétel ebben az esetben 1,3 millió forint volt.

Az eljárásban nem sikerült bizonyítani a savazás - "szőkítés" - tényét, de találtak az olajszőkítésre utaló nyomokat. A vádlottak tagadták, hogy ők kötötték volna álnéven a szerződéseket. A bíró elmondta, hogy valószínűleg valakik állhattak a vádlottak mögött, akik az igazi haszonélvezők, de hozzájuk az igazságszolgáltatás nem jutott el.

A büntetések kiszabásánál a bíróság figyelembe vette, hogy hat évvel ezelőtti ügyről van szó, és nem a vádlottak hibája miatt halasztódott ilyen sokáig a határozathozatal. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a négy elítélt és védője felmentésért fellebbezett, így az ítélet még nem jogerős.

Az ügy azért került az Országos Igazságszolgáltatási Tanács döntése nyomán soron kívül Gyulára, mert az 1994-es ügy első, Orosházán meghozott ítéletét a megyei bíróság hatályon kívül helyezte, és az ügy újratárgyalásával a Gyulai Városi Bíróságot bízta meg. A Békés Megyei Bíróságon a napokban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hírbe hozott megyében e most lezárult bírósági eljárás az egyetlen, amely olajjal kapcsolatos bűncselekményekkel foglalkozik.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről