Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Csak ősszel dönthetnek a vadászgépbeszerzésről <br/>

Vágólapra másolva!
Jóllehet már hetekkel ezelőtt elkészültek a vadászgépbeszerzéssel foglalkozó szakértői jelentések, lapunk információi szerint puhatolózó tárgyalások folynak a lízingelés még kedvezőbb lehetőségeiről. A gyártó cégek az eddig felajánlott lehetőségeknél többet nem tudnak nyújtani. A katonai-műszaki paraméterek összehasonlításához az ajánlatok további részletezése is szükséges.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki politikusok a vadászgépbeszerzéssel kapcsolatos folyamat során nemcsak az átláthatóságot hiányolják, hanem a kormány elé terjesztett értékelési jelentés színvonalát is kritizálják. (Hetek óta semmilyen hír nem szivárog ki, hogy az amerikai F-16-os vagy a svéd-brit Gripen beszerzésére voksol-e a kormány.)

Teljességgel alaptalannak tartja az ellenzék aggodalmait Nyitray András, a szakbizottság fideszes tagja. Mint mondta: egyelőre a nemzetbiztonsági kabinet még nem határozott a vadászgépek beszerzése ügyében. A honvédelmi tárca viszont a bizottság egyhangú határozatát elfogadva ígéretet tett arra, hogy a jövőben bevonja a döntés folyamatába a testületet. Így bizonyos, hogy szakmai döntés születik, hiszen másként ezt nem is lehetne - tette hozzá Nyitray.

Juhász Ferenc, a bizottság szocialista alelnöke attól tart, hogy a jövő héten befejeződő parlamenti időszak után hoznak döntést, amelyet majd szeptemberben akarnak a T. Házra "kényszeríteni". Juhász hozzátette: az MSZP-nek nem az amerikai gépmadarakkal van gondja, hanem azok korával, mert az ezekre áldozott milliárdokért a későbbiekben talán a hazai védelmi képességet jobban kielégítő más konstrukciójú harci repülőket lehetne vásárolni.

Mécs Imre, a honvédelmi bizottság szabaddemokrata tagja a repülőgép-beszerzéssel kapcsolatosan írásban kér tájékoztatást a kormányfőtől. Álláspontja szerint több ciklusra kiterjedő döntésről lévén szó összpárti konszenzusra van szükség, amelyhez az ellenzéket nemcsak folyamatosan tájékoztatni kell, hanem a döntések előkészítésébe is be kell vonni.

Mécs Imre rámutatott, hogy az amerikai F-16-oson és a svéd- brit Gripenen kívül a meglévő MiG-29-esek korszerűsítése is járható út. Utóbbival akár 7-8 év haladékot kaphatna a kormányzat ahhoz, hogy felelősen döntsön az új gépekről, akár azt is megvárva, hogy milyen irányban fejlődik a haditechnika.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. május 17.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről