Vágólapra másolva!
Csütörtök délután idézésre jelent meg az ügyészségen Szabadi Béla, a kihallgatás végén közölték vele, hogy szökés veszélyére való tekintettel őrizetbe veszik - közölte az [origo]-val Szőgyényi József, a volt államtitkár ügyvédje. A politikust hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A hírt az RTL Klub híradója közölte.
Vágólapra másolva!

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, illetve megalakulása előtt a Fővárosi Főügyészség és a rendőrség négy hónapja nyomoz az FVM cégeinél tapasztalt visszaélések miatt. Az eljárás során már három embert őrizetbe vettek az azóta megszüntett Agrárinnovációs Kht vezetői közül.

A nyomozás két hete jutott el odáig, hogy a cégek felett tulajdonosi jogokat gyakorló Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését kérte a legfőbb ügyész. Többszáz millió forintos hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítják. A politikus azt kérte, hogy az Országgyűlés ne adja ki, ugyanis szerinte nem követett el bűncselekményt és szándékosan akarják lejáratni.

A képviselők többsége végül is ezen a héten kedden úgy határozott, hogy felfüggeszti Szabadi Béla mentelmi jogát. Az eljárás hivatalosan ezután indulhatott meg a frakcióból azóta kizárt kisgazda képviselő ellen. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai csütörtökön délután szökés veszélye miatt döntöttek az őrizetbe vétele mellett. Szabadi Béla a határozat ellen panasszal élt.

Szabadi Béla Torgyán József kisgazda pártelnök gazdasági kabinetjének vezetője volt az előző parlamenti ciklusban, amikor a párt ellenzékben volt. Szabadit tartották az elnök legfőbb tanácsadójának, bizalmasának. Ezt támasztja alá, hogy ő képviselte a pártot a Fidesszel folytatott koalíciós tárgyalásokon 1998 nyarán. A politikus ezután Torgyán József által irányított FVM politikai államtitkára lett. Szintén Torgyán mellett került az FTC alelnöki pozíciójába. A minisztériumban fontos hatáskörök kerültek pozíciójához, ő felelt a tárca tulajdonában lévő vállalkozásokért. Ezek közé tartozik az 1999-ben alapított és a botránysorozat miatt felszámolt Agrárinnovációs Kht., amely a gyanú szerint több 100 millió forintot fizetett ki ellenszolgáltatás nélkül különböző rejtélyes vállalkozásoknak. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata szerint állami pénzből finanszírozott hivatalos utazásai messze a legdrágábbak voltak a kormányban és - különösen többszöri Thaiföldi - távoli országokba tett látogatásai indokolatlannak bizonyultak.

Torgyán József miniszter lemondásával Szabadi Béla is távozott a földművelésügyi minisztériumból.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!