Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Tízmilliókat tapsoltak el Torgyánék az ÁSZ vizsgálata szerint

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) súlyos visszaéléseket állapított meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) gazdálkodásában. Hatalmas vendégfogadások, drága külföldi utak, közpénzből vett alkohol és kutyaeledel, törvénytelenül osztogatott jutalmak, és indokolatlanul magas fizetések szerepelnek az ÁSZ listáján. A visszaélések egy részét Torgyán József hagyta jóvá.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ jelentés szerint tavaly az FVM 22 millió forint helyett 86,5 milliót költött repezentációs célokra. A Pesti Vigadóban a minisztérium egy alkalommal 720 embert látott vendégül, az este 6,9 millió forintba került. Torgyán József óévbúcsúztató partija 1,7 millióba került a minisztériumnak. Torgyán külföldi útjaira rendszeresen szakmailag indokolatlanul magával vitte feleségét, Torgyánné Cseh Mária utazásai 4,6 millió forintot emésztettek fel. A minisztérium reprezentációs kiadásai között olyan, megmagyarázhatatlan tételek is szerepeltek, mint feltűnően sok alkohol, kutya- és macskaeledel, vagy éppen rágógumi.

Az utazásokat általában is kifogásolta az ÁSZ: túl soknak találta a Számvevőszék például az összesen 58,6 millió forintnyi napidíjat. Az utazások költségét külön emelte, hogy Szabadi Béla törvénytelenül csak első osztályon repült.

Az FVM jutalmazási rendszere is törvénysértő volt. Torgyán egy ízben drága ajándékokkal járó kitüntetéseket osztott, melyhez miniszterként nem lett volna joga. Az intézmény dolgozói a törvényben megengedettnél összesen 88,5 millió forinttal több jutalmat vehettek fel. Belföldi vendégeknek járó zsolnai porcelánra pedig 7,5 milliót költött a minisztérium.

A minisztériumban nem csak a fizetések voltak magsabbak a költségvetési törvényben meghatározottnál, de az apparátus is sokkal nagyobb létszámú volt a megengedettnél. Az engedélyezett 590 fő helyett 729-en dolgoztak a minisztériumban, miközben fizetésük személyenként egy év alatt átlagosan 800.000 forinttal volt magasabb, mint amennyit a törvény megengedett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről