A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Beleszólt a gyógyításba a pécsi tiszti főorvos

Vágólapra másolva!
Egy végső stádiumban lévő daganatos betegek fájdalomcsillapítására használt gyógyszerkoktél használatának beszüntetésére szólította fel a pécsi tiszti főorvos a pécsi egyetem főorvosát. A lépés jogszerűségét többen megkérdőjelezik, a hivatalnak ugyanis nincs joga ily módon beleszólni a gyógyításba - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Egy évtizedek óta alkalmazott fájdalomcsillapító koktél alkalmazásának beszüntetését kérte a pécsi tiszti főorvos a pécsi egyetem főorvosát. A felszólításban szakértői véleményre hivatkozik a helyi ÁNTSZ vezetője, amely szerint szakmailag elfogadhatatlan a morfin, steroid, Lidocain fájdalomcsillapító készítmény - írja a Népszabadság.

Az egyetemi főorvos megdöbbent az eljárás miatt. Horváth J. Attila szerint egy több évtizede alkalmazott módszerről van szó, amellyel a végső stádiumban lévő daganatos betegek kínjait próbálják enyhíteni akkor, amikor más semmi más nem segít. A főorvos szerint a gyógyszer alkalmazásának tiltása sértené a betegek alkotmányban rögzített fájdalomcsillapítási jogát.

Az országos tiszti főgyógyszerész szerint nincs jóga ily módon beleszólni a gyógyításba a hivatalnak, az csak az orvosra tartozik - írja a Népszabadaság. Az ügyben érintett tiszti főorvos nem kívánt nyilatkozni a lapnak, mivel az az országos hivatal feladata.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!