A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Sok ígéret, kevés konkrétum a kormányprogramban

Vágólapra másolva!
Talán a jövő évi ezer új rendőrautó a legkézzelfoghatóbb konkrétum a nyilvánosságra hozott kormányprogramban, amelyben túlnyomórészt általános célok és ígéretek szerepelnek. A program további adócsökkentést ígér, azonban kiderül az is, hogy az egészségügyi és a közigazgatási reformot ebben a ciklusban már nem hajtják végre.
Vágólapra másolva!

Hétfőn sok titkolózás és kiszivárogtatás után nyilvánosságra hozták a végleges kormányprogramot. A negyvenoldalas dokumentumban több szép terv és ígéret található, konkrétumokból már jóval kevesebb van. Mindenesetre azt ígérik, hogy "a kormányprogram elérhető célokat fogalmaz meg, betartható ígéreteket tesz".

"Magyarország ma szabad, de igazságtalan, ... ezért a kormány elsődleges feladatának tekinti az esélykülönbségek csökkentését" - fogalmaz a program, amelyben az igazságosság kifejezés több fejezetben is szerepel. Megszüntetik (több lépésben) "azt az igazságtalanságot, hogy a legnehezebb körülmények között élő gyermekek kevesebb támogatást kapnak, mint jómódú társaik". Az új otthonteremtési politika a fiatalokat és a pályakezdőket támogatja majd. A fiatal pároknak hitelgaranciát biztosítanának, hogy minimális önrésszel hozzájuthassanak az első otthonukhoz - olvasható az elképzelések között.

"Emeljük a nyugdíjak vásárlóértékét" - ígéri a program, amelyben arról is lehet olvasni, hogy a 75 éven felüli egyedülállók támogatását is megemelik.

A szolgáltató állam

"A mai bürokráciát le kell építeni, az állami pazarlást meg kell szüntetni" - olvasható a kormányprogramban, amelyben szerepel az olcsóbb és hatékonyabb államigazgatás kiépítése, az ügyfélbarát szemlélet általánossá tételének követelménye. Ennek érdekében a kormány szeretné megalkotni a Közigazgatási Ügyfélszolgálati Kartát. Bővítik továbbá az okmányirodai hálózatot, valamint bevezetik az EU-ban kötelező húsz elektronikus szolgáltatást.

Központi szerepet szánna a kormány a még nem létező régióknak. A program azonban azzal számol, hogy az ellenzék aktív támogatása nélkül az összes közigazgatási átalakítás ebben a ciklusban nem valósítható meg.

Jövőre ezer új autóval válhat láthatóbbá a rendőrség

"A polgárok biztonságérzetének javítása érdekében láthatóvá tesszük a rendőrséget" - ígéri a kormány, amely fejlesztésekkel "megsokszorozza a rendvédelmi szervek cselekvőképességét". A dokumentum itt konkrétumokat is megfogalmaz: jövőre ezer új rendőrautóval erősítik a rendőrséget. A határőrség 2006-ra alkalmassá válik arra, hogy az ország a schengeni térség teljes jogú tagjává váljon. Ez azt jelentené, hogy megszűnik a határellenőrzés a többi schengeni állam vonatkozásában, például ellenőrzés nélkül lehetne átkelni az osztrák határon.

A kormány két új börtön építését is ígéri, ahol 700-700 elítélt raboskodhat majd, valamint folyamatosan fejlesztenék a meglevő büntetés-végrehajtási intézményeket.

A történelem legnagyobb felsőoktatás-fejlesztési programja

"Elindítjuk a felsőoktatás átalakítását, ennek következtében az intézmények átjárhatóvá válnak mind magyarországi, mind európai szinten, a hallgatói létszám nagysága pedig összeegyeztethető lesz a minőségi követelményekkel" - írja a kormányprogram. A hallgatók nagy része már három év után kiléphet a munkaerőpiacra egy hasznosítható diplomával a kezében.

Magyarország történetének legnagyobb felsőoktatás-fejlesztési programja előtt állunk a kormányprogram szerint. Ennek keretében új tantermeket, modern oktatási központokat hoznak létre, 2006 végére pedig több ezer új, illetve felújított kollégiumi férőhelye lesz az országnak - ígérik.

A közoktatás terén csökkentik a gyerekek túlterheltségét: az a cél, hogy minden gyerek használható tudást szerezzen az iskolákban. Az elfogadott új Nemzeti Alaptantervnek megfelelően folytatódik az oktatás tartalmi megújulása. Folytatják a Sulinet Expressz programot, amelynek révén a tervek szerint 2005-re minden iskolát ellátnak szélessávú internetkapcsolattal.

Lesz Alfa-program is

Alfa-program néven múzeumfejlesztésbe fog a kormány. Évente ötven vidéki művelődési házat, könyvtári épületet újítanak fel és látnak el szélessávú internettel. Az óbudai gázgyár területén egy múzeumi negyed kialakításának előkészítésébe vágnak bele. A program szól a Nemzeti Digitális Archívum és a Nemzeti Audiovizuális Arrchívum létrehozásáról is.

2006-ig nincs lehetőség az egészségügy átfogó modernizációjának végrehajtására - ismeri el a program. Ezért az a feladat, hogy megteremtse az átalakulás feltételeit. A kormány a betegjogok erősítésével lépéseket tesz a hálapénz visszaszorítására - olvasható a dokumentumban, amelyben szerepel néhány konkrét ígéret is. E szerint folytatják a kórházkomfortosítási programot, a sürgősségi ellátás fejlesztését, a mentőautók cseréjét és a mentőállomások felújítását.

A kormány programot indít a hulladék mennyiségének csökkentésére, a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás elterjesztésére - olvasható a környezetvédelemmel foglalkozó résznél. Azt is ígérik, hogy a környezeti veszélyhelyzeteket szigorúbb ellenőrzésekkel, a hatóságok erősítésével és következetes jogszabályokkal csökkentik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!