Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az ombudsman előtt egy autista fiú ügye

Vágólapra másolva!
Ombudsmanhoz fordulnak, de akár Strasbourgig is elmennek egy autista fiú szülei, mert úgy látják, hogy Magyarországon megoldatlan gyerekük ellátása - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az ombudsmanhoz fordultak egy autista fiú szülei, mert úgy látják, hogy nincs megfelelő ellátás a 18 éves kort betöltött beteg gyerekük számára. A fiút zárt osztályra szállították, amikor végső elkeseredésükben mentőt hívtak az őrjöngő gyerekhez a szülei. Ott azonban más pszichés betegekkel zárták össze, az édesanya, Janovszky Károlyné szerint a betegek élete az intézményekben maga a pokol, nincsenek felkészülve az autisták kezelésére.

18 éves korig van egy speciális intézmény a számukra, ott sem volt megfelelő az ellátásuk, de nem voltak összezárva más, pszichés betegekkel - mondta az édesanya a Népszabadságnak. Felnőttek azonban már nem vehetik igénybe az intézményt. A drogosokat, alkoholistákat, skizofréneket egy helyre zárják, ráadásul még ápoló, gondozó, gyógyító is alig-alig akad. Ha erősödnének a fiú rohamai, sehova sem tudnánk fordulni, mert itthon az ilyen betegek gyógykezeléséhez és rehabilitációjához nincsenek megfelelő körülmények - mondja Janovszkyné, aki jogi segítségért Baltai Leventéhez, a TASZ szakértőjéhez fordult, aki precedensnek tekinti az esetet.

Szilágyi Júlia, az ombudsmani hivatal pszichiátriai betegekért felelős szakértője a Népszabadságnak elmondta: tucatjával jönnek a panaszok a pszichiátriai betegek ellátásával kapcsolatban, ápolók, gondozók, orvosok többszörösére lenne szükség, hogy javuljon a helyzet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről