Tárki: Az SZDSZ be se jutna a parlamentbe

Vágólapra másolva!
A Tárki júliusi felmérése szerint az MSZP támogatottsága, a teljes felnőtt lakosság körében már csak 23 százalék, vagyis a választások óta egyre kevesebben szavaznának a nagyobbik kormánypártra. A közvéleménykutató cég szerint a Fidesz 30 százalék körüli eredményt érne el most, és a két nagy párt mellett, csak az MDF kerülne be a parlamentbe, 8 százalékkal. A Századvég és a Forsense kutatási eredménye szerint a Fidesz 32, az MSZP 24 százalékon áll, az MDF és az SZDSZ pedig egyaránt 3 százalékot kapna.
Vágólapra másolva!

A Tárki közvélemény-kutatása szerint tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága júliusban. A Magyar Szocialista Párt népszerűsége, a felnőtt lakosság és a pártot választók, valamint a biztos szavazó pártválasztók körében is nagymértékben csökkent az elmúlt hónapokhoz képest. Most 23 százalékon áll az MSZP, vagyis május óta 15 százalékot vesztett támogatottságából a párt. Az SZDSZ pedig nem is kerülne be a parlamentbe a jelenlegi helyzet szerint: csak 2 százaléknyian szavaznának a kisebbik kormánypártra a teljes lakosság körében.

A Fidesz támogatottsága az utóbbi időben 30-31 százalékon stagnál. A két nagy párton kívül, egyedül az MDF kerülne most be a parlamentbe, a párt támogatottsága egy hónap alatt megduplázódott, most 8 százalékot kapna a demokrata fórum.

A Tárki megjegyzi, hogy míg az előző hónapban a csökkenés nem az ellenzéki pártokat támogatók arányát növelte, hanem a bizonytalan választókét, addig júliusban növekedett az ellenzéki pártokat támogatók tábora.

Kiderült az is a kutatásból, hogy továbbra is sok a bizonytalan. A lakosság egyharmada nem volt biztos a pártválasztásban vagy megtagadta a választ a pártpreferenciát vizsgáló kérdésre. Tovább csökkent a választásokon való részvételi hajlandóság is: áprilisban még 69, májusban 64, júniusban 60, míg júliusban mindössze 55 százalék állítja, hogy biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások.

Az adatfelvétel 2006. július 7. és július 19. között zajlott, ezer ember megkérdezésével. Az egész népességre vonatkozó, becsült arányok hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről