Alkotmányellenes a felsőoktatási törvény

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek találta hétfőn az Alkotmánybíróság a felsőoktatási törvény módosítását. A testület szerint a gazdasági tanácsok túlzott vétójoga korlátozhatja a felsőoktatási intézmények autonómiáját. Az MSZP szerint az alkotmányossági vétó nem érinti a tandíj bevezetését. 
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) helyt adott a köztársasági elnök indítványának, így alkotmányellenesnek találta a felsőoktatási törvény módosításának egyik pontját - ismertette az [origo]-val a testület hétfői döntését Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője.

Az Országgyűlés 2006. július 24-i módosította a felsőoktatási törvényt. A köztársasági elnök azonban nem hirdette ki az új törvényt, hanem augusztus 2-án az Alkotmánybírósághoz fordult. Az államfő nem a felsőoktatási részhozzájárulás, vagyis a tandíj bevezetését kifogásolta, amit ugyancsak tartalmaz a felsőoktatási törvény módosítása, hanem a gazdasági tanácsok túlzott jogkörét.

A gazdasági tanácsot az új felsőoktatási törvény hozta létre. Feladata, hogy segítsen az egyetem stratégiai, gazdasági ügyekkel kapcsolatos döntéseiben, valamint hogy ellenőrizze ezek végrehajtását. Az államfő azt kifogásolta, hogy a felsőoktatási törvény túlzott vétójogot ad a gazdasági tanácsok kezébe, ez pedig korlátozhatja a felsőoktatási intézmények autonómiáját. A gazdasági tanácsok az államfő szerint megakadályozhatják a fejlesztési tervek jóváhagyását, valamint az egyetemi költségvetés elfogadását is.

Az Alkotmánybíróság az államfő aggályainak helyt adva, határozatában kimondta: a gazdasági tanácsok vétójoga alkalmas arra, hogy akadályozza az egyetemi intézmények működését, valamint hogy korlátozza az egyetemi autonómiát. Ez pedig a testület szerint sérti az alkotmányt.

Tatai-Tóth András, az MSZP országgyűlési képviselője korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy az alkotmánybírósági vétó sem veszélyeztetheti a tandíj bevezetését. Korábban többen attól tartottak, hogy az alkotmánybírósági vétó miatt késni fog a felsőoktatási törvény kihirdetése, ez pedig problémát jelenthet a tandíj szempontjából.

A jövő évi felvételi tájékoztatónak ugyanis már tartalmaznia kell a tandíjjal kapcsolatos információkat, ennek nyomtatását azonban már az év végén megkezdik. Többen úgy vélték - köztük a HÖOK - , ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a tandíjat is tartalmazó passzust, akkor problémás lehet a kiadvány összeállítása.

A szocialista politikus korábban azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság kifogásait figyelembe vevő módosító indítványt ősszel, akár egy nap alatt is el tudja fogadni az Országgyűlés. Így a határidőt - a szeptembertől egyetemre járók nagy részének másodévben már tandíjat kell fizetnie - mindenképpen tudja tartani a kormány - tette hozzá Tatai-Tóth.

Az oktatási tárca közleménye szerint az Ab kifogásait figyelembe vevő javaslatot a lehető legrövidebb időn belül beterjesztik a parlament elé. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke pedig az Ab-döntes kapcsán azt mondta: felszólítják a kormányt, hogy a felsőoktatási intézmények autonómiájának biztosítása mellett fontolja meg újra a tandíj bevezetésének kérdését is.

Szabó András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről