A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Botrányokat és hibákat sorolt Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Általa botrányosnak tartott jelenségekről és saját kormányának hibáiról is beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján. Nagy oktatási fejlesztéseket és a hátrányos helyzetű térségek megsegítését ígérte, és megrótta az egészségügyi minisztert is, mondván, hogy felesleges túlbuzgósággal nem szabad borzolni a kedélyeket a reform során. A Fidesz és a KDNP kivonult a teremből a beszéd alatt, csak a frakcióvezetők reagáltak.
Vágólapra másolva!

"Én is szenvedtem sérüléseket az elmúlt pár hónapban, de nincs bennem indulat és harag" - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a parlament tavaszi ülésszakának nyitóülésén. Beszédének elején ismét bírálta a legnagyobb ellenzéki párt Fideszt és szövetségesét, a KDNP-t, a két párt képviselői azonban nem hallhatták ezt, ugyanis ezúttal is elhagyták az üléstermet (csak a két frakcióvezető, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt maradt benn). A bírálat lényege leegyszerűsítve így hangzott: Gyurcsány szerint a kormánypártok nyugodt reformpolitikát folytatnak, a két ellenzéki párt azonban a zavarkeltés híve.

Gyurcsány köszönetet mondott a lakosságnak, amiért szerinte tudomásul vették a kiigazítás szükségességét. Azt mondta, elérhető közelségben van a megszorítás eredménye. Szerinte a kiigazítás kényszer volt. Köszönetet mondott a kormánypártoknak is, hozzátéve, hogy tudja, nem könnyű otthon, a választókerületben megmagyarázni, mi miért történik, de a képviselők Gyurcsány szerint partnerek voltak a változások során.

Botrányos jelenségek

A kormányfő felsorolt több olyan jelenséget is, amelyet botrányosnak tart. Egyebek mellett azt, hogy sok ember annyira alulképzett, hogy soha nem is lesz munkája, hogy építőipari cégek és biztosító társaságok 100 milliókkal, milliárdokkal károsítják meg az embereket, amikor kartellmegállapodásokat kötnek. Megjegyezte azt is: ma Magyarországon az igazi botrány az, hogy a mai 40 évesek hetven százalékának rossz az írottszöveg-értése, valamint a felnőtteknek csak a fele vagy harmada vesz részt tovább- vagy átképzésben.

A reformok közül külön hangsúlyozta az oktatás átalakítását, megígérte például, hogy az iskolákat felszerelik modern eszközökkel. Az egészségügyről azt mondta, a reformoknál ejtettek kommunikációs hibákat, amikor nem vonták be eléggé a betegeket. Burkoltan megrótta saját miniszterét is, a szabad demokrata Molnár Lajost, amikor arról beszélt, hogy felesleges túlbuzgósággal és érzéketlenséggel nem szabad borzolni a kedélyeket.

Gyurcsány bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben mégsem fognak kórházi napidíjat fizettetni azokkal a szülőkkel, akik beteg gyerekük mellett töltik az éjszakát. A kormányfőnek nem tetszett az sem, hogy a vizitdíjért felelős miniszteri biztos egy bizottsági meghallgatáson azt mondta, a háziorvosoknak UV-lámpát is be kellene szerezniük a hamis bankjegyek kiszűrésére. Határozottan kijelenttette azonban, hogy "a műtétet nem halasztjuk el", vagyis következetesen végigviszik a reformot.

A fontosabb ígéretek és bejelentések:

- a kötelező óvodai korhatárt egy évvel csökkentenék

- növelnék a bölcsődék számát

- 30 ezer oktatási intézményben lesznek digitális táblák

- megújítják a büntető törvénykönyvet és a polgári törvénykönyvet

- új energiapolitikai koncepciót dolgoznak ki (hogy csökkenjen az egyoldalú függőség, hogy jobban támaszkodjanak a zöld energiára)

- újra megvitatják a tavaly nyár óta parkolópályán lévő pártfinanszírozási törvényt

- külön támogatják a 28 leghátrányosabb helyzetű térséget és a fejlesztési központokat

Fotó: Marton Bálint

Fidesz: Gyurcsány a 19. századi idegen nadrágos úr

Navracsics Tibor arra szólította fel a kormánypárti képviselőket, hogy tegyenek azért, hogy az ország igazságosabb legyen. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője az őket ért bírálatra reagálva a kormányfő állítólagos mondatát idézte Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvéből. E szerint Gyurcsány azt mondta a szerzőnek, hogy "az ellenzéket folyamatosan támadni kell". A frakcióvezető - utalva Gyurcsány közelmúltbeli vidéki útjaira - a kormányfőt egy olyan "19. századi idegen nadrágos úr"-hoz hasonlította, aki körbejárja az országot, és mindenhol megmondja, hogy ki mit csináljon.

"A botrányok botránya, hogy Gyurcsány Ferenc Batthyány Lajoshoz hasonlította magát" - reagált Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője. Azt is mondta, Magyarországon és külföldön a kormányfő állandó jelzője az, hogy "a hazudós Gyurcsány", és szerinte ezt alátámasztó példákat sorolt. A példákat mindig azzal a felütéssel kezdte, hogy "akkor folytatta volna ön Batthyány művét, ha nem csinálta volna ...", majd az egészségügytől az oktatásig sorolt kormányzati döntéseket. Semjén felszólalása alatt a kormánypárti frakciók zúgolódtak.

Dávid Ibolya némi iróniával közölte, hogy a miniszterelnöki értékelés "nagyívű, szép beszéd volt", majd hozzátette: a miniszterelnök "retorikai légvárakat" épít, gyönyörű terveket fogalmaz meg, de ezt nem követik tettek. Az MDF elnöke leginkább a konkrétumokat hiányolta a beszédből, miközben a hétfői ülés napirendi pontjairól azt állította, alig van értelmes előterjesztés közöttük. Dávid kijelentette, hogy pártjának "elvi ellenvetése nincs" a reformokkal szemben, így várják a konkrét törvényjavaslatokat.

Gábor Zsazsáról és felelősségről beszéltek a kormánypártiak

Csurka, Torgyán és Kövér "idegenszívűzéséhez" hasonlította Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető a fideszes frakcióvezető "idegen uras" hasonlatát, mire Navracsics Tibor a fejét fogta reagálásként. A szocialisták frakcióvezetője szerint a kormányfő megpróbálja elmondani az embereknek, hogy mi történik az országban, mire az ellenzék megint "a régi librettó szerint" játszik. Ezután Gábor Zsazsához hasonlította őket: "mindegy, hogy mit, csak rólam írjanak" - idézte az egykori dívát a politikus, aki több időt és türelmet kért a reformok folytatásához.

"A háttérben radikalizálódó folyamatok zajlanak, a parlamentben nincsenek érdemi javaslatok, semmi sem változott tavaly óta" - így összegezte Kuncze Gábor az ellenzéki frakcióvezetők felszólalását. A szabad demokraták frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc országértékelésére reagálva hangsúlyozta: a szélsőséges csoportok egyre jobban megerősödnek, egyre szervezettebbek, s miközben az ellenzék felelőtlensége egyre nő, úgy növekszik a kormánypártok felelőssége is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!