Vágólapra másolva!
Csak szigorúbb szabályok betartásával juthatnak be péntektől az újságírók azokra a miniszterelnöki programokra, amelyek amúgy nyilvánosak a sajtó számára. A kormányzati intézkedést valószínűleg az váltotta ki, hogy egy blogger hívatlanul megjelent Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján, és bekiabált a kormányfőnek.
Vágólapra másolva!

Megszigorították az újságírók számára a miniszterelnök programjainak látogatását: péntektől kezdve csak 3 hónapnál nem régebbi szerkesztőségi megbízólevéllel vagy érvényes újságíró-igazolvánnyal vehetnek részt az eseményeken. Ilyen azonosítók nélkül senkit nem fognak beengedni a kormányfői programokra, annak ellenére, hogy ezek a sajtó számára nyilvánosak, illetve kifejezetten meghívják az eseményekre a szerkesztőségek munkatársait.

Hivatalos közleményében a Kormányzati Kommunikációs Központ sajtóirodája nem indokolta meg, miért van szükség a kormányfői programokra való beléptetés új rendjére. Információink szerint viszont részben annak tudható be a szigorítás, hogy a rendőrpalota elleni lövöldözést követő egyik sajtótájékoztatóra sajtóigazolvány nélkül is gond nélkül jutott be a Tomcat néven ismert blogger.

A fiatalember az újságírókkal együtt megtekintette a 10. emeleti belőtt ablakokat, majd bekiabálva próbálta meg felelősségre vonni a rendőrközpontot ért támadásért Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Bene László országos rendőr-főkapitány és Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter közös sajtótájékoztatójára is beült, de nem engedték, hogy kérdést intézzen a nyilatkozókhoz.

A védett személyek biztonságáról gondoskodó Köztársasági Őrezred parancsnokhelyettese, Kardos Imre az [origo]-nak azt mondta: bár a héten bevezetett új beléptetési rend nem az őrezred javaslatára történt, régóta szorgalmazzák, hogy "legyen végre rend ezen a területen". A dandártábornok még azt is indokoltnak tartaná, hogy a nyilvános kormányfői programokon is a külföldi delegációk látogatásánál alkalmazott szigorú intézkedéseket alkalmazzák, vagyis csak olyan újságírókat engedjenek be, akiket előre akkreditálnak. Szerinte ugyanis még a sajtóigazolvány felmutatása sem elegendő, hiszen nehéz nyilvántartani a számtalan szerkesztőségi azonosítót.

Kardos Imre hangsúlyozta: az őrezred eddig is mindenkit ellenőrzött biztonsági szempontból, tehát nem juthatott be a kormányfői programokra senki valamilyen veszélyes tárggyal, esetleg fegyverrel felszerelkezve. Ezzel azonban a "verbális támadásoktól", a provokációtól nem lehet megvédeni a kormányfőt - bár ez valójában nem a Köztársasági Őrezred feladata volna -, ráadásul a dandártábornok szerint a jelenlegi helyzet potenciális veszélyeket rejt. "Hiszen az a férfi is az újságírók közé vegyült el, aki rálőtt Reagan elnökre" - emlékeztetett az 1981-es amerikai merényletkísérletre a dandártábornok.

Gergely Zsófia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!