Megtépázott tekintélyük miatt szomorkodnak a rendőrök

Vágólapra másolva!
A rendőri vezetők leváltása rontott a rendőri munka hatékonyságán és megítélésén - derül ki egy, a rendőrök körében végzett közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek harmada szerint politikai okok miatt váltották le a budapesti és az országos főkapitányt.
Vágólapra másolva!

A rendőrök egyharmada szerint politikai okok vezettek vezetőik közelmúltban történt leváltásához - derül ki abból a rendőrök körében végzett közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét csütörtökön ismertették. A MASMI Hungary Piackutató Intézet a rendőrbotrányok nyilvánosságra kerülése után, egy reprezentatív kutatás keretében 515 rendőrt kérdezett meg.

A rendőrök többsége szerint vezetőik leváltása rontott a testület helyzetén, a belső morálon, a munka hatékonyságán és a rendőri munka megítélésén. Leginkább a közterületi járőrök és a közlekedésiek számoltak be arról, hogy a botrányok megnehezítették munkájukat. Több mint 40 százalékuk azt mondta: romlott az állampolgárok együttműködési készsége.

A kormányfő Bene László ország rendőrfőkapitányt május 31-i hatállyal mentette fel a beosztásából, valamint kezdeményezte Gergényi Péter budapesti főkapitány felmentését is. A rendőri vezetők a rendőrséggel kapcsolatos botrányok miatt kényszerültek távozni. Kiderült többek közt, hogy a Széna téri túszejtős bankrablás helyszínelése közben egy rendőr lopott el 460 ezer forintot.

Borsod megyében tizenhárom rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint egyes autómentéssel foglalkozó vállalkozóknak több megbízást szereztek pénzért. Kisvárdán emberrablással és csempészettel gyanúsítanak rendőröket. És a legsúlyosabb: öt rendőrt azonosított egy huszonegy éves lány, akik közül ketten a gyanú szerint erőszakot követtek el ellene Budapest belvárosában, a többiek pedig bűnsegédek voltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!