Máris 1,5 millióan maradtak áram nélkül a Milton hurrikán miatt

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida
Már a hurrikán előszele is okozott haláleseteket
Fotó: AFP/Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Tornádók alakultak ki és okoztak károkat Florida területén szerdán azt megelőzően, hogy a szövetségi állam területét elérte volna a Milton hurrikán, két héten belül a második életveszélyes vihar. A helyi idő szerint szerdán késő estére várt hurrikánt megelőző esők és helyi viharokban kialakult forgószelek több helyen károkat is okoztak a floridai félszigeten, köztük lakóépületek is megsemmisültek.
Vágólapra másolva!

A Milton hurrikánt megelőző intézkedések részeként Florida területén mintegy 6 millió embert érint kitelepítési intézkedés. A hatóságok előzetesen arra figyelmeztették a lakosságot, hogy aki az otthonában marad, az életét kockáztatja. Elsősorban a tengerparti és a tengerrel közvetlen összeköttetésben álló vizek közelében élőknek kellett elhagyniuk lakásaikat, mert a hurrikán akár 3-4 méter magas szökőárral öntheti el az ingatlanokat. A legsúlyosabb károkat a Tampa-öbölben és környékén, valamint Sarasotában várják.

A hurrikán a szerda délutáni órákban 3-as fokozatú viharrá mérséklődött, de az illetékesek szerint ez nem csökkenti számottevően a károkozás várható mértékét és a szökőár magasságát. 

A hurrikánnal együtt akár 300 milliméter csapadék is érkezhet Florida középső részére. A viharzóna csütörtökre virradóra nyugat-keleti irányban vonul át a félszigeten.

Szerdán a hurrikán előtt kialakult helyi viharok és esőzés miatt már meghaladta a kétszázezret az áramszünettel érintett háztartások száma Florida területén. Ron DeSantis kormányzó szerda esti tájékoztatása szerint az elektromos szolgáltatás várhatóan millióknál szünetel majd, miután a hurrikán átvonul. Az állami vezető azt is elmondta, hogy 50 ezer szakember áll készenlétben, hogy minél gyorsabban helyreállítsák a szolgáltatást. Részletesen beszámolt az előkészületekről, köztük a nemzeti gárda embereinek jelenlétéről, akik összesen 9 ezren vannak készenlétben.

A Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség igazgatója szerdán bejelentette, hogy 1200 szakembert küldtek a vihar által veszélyeztetett államba. A washingtoni központú szervezet vezetője, Deanne Criswell szokatlan, elismerő szavakkal méltatta a floridai kormányzó által irányított felkészülést.

A veszélyeztetett terület elhagyásához segítséget nyújtott több magánvállalkozás, így az egyik legnagyobb közösségi taxiszolgáltató ingyen fuvarokat ajánlott fel.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida
Éjszaka jött az igazi csapás
Fotó: AFP/Chandan Khanna / AFP/AFP or licensors

Keressenek menedéket!

A hurrikán várható középpontjának útjában fekvő Sarasota megye hivatalos közösségi oldalán szerdán a késő délutáni órákban figyelmeztetést adott ki, hogy már senki ne induljon útnak, ne tartózkodjon a szabadban, hanem keressen menedéket. 

A friss szakértői számítások szerint a várhatóan 3-as erősségű hurrikánnak az épületek többsége képes lesz ellenállni.

Joe Biden elnök a helyzetről tartott tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "az évszázad viharának néz ki" a közelgő Milton hurrikán. Az elnök arra szólított fel mindenkit, hogy kövesse a floridai hatóságok utasításait, mert "élet és halál kérdéséről van szó". Joe Biden a közelgő vihar miatt kedden elhalasztotta németországi és angolai búcsúlátogatását.

Joe Biden demokrata elnök és Ron DeSantis republikánus kormányzó a védekezésről és a kárelhárításra való felkészülésről telefonon egyeztetett.

Nem tudtak összetakarítani

A vihar veszélyét növeli, hogy az újabb vihar által fenyegetett floridai térség egy részét súlyosan érintette a két héttel korábbi Helene hurrikán, és minden törmeléket még nem tudtak eltávolítani, azokat pedig a Milton hurrikán szele sodorhatja magával további kockázatos helyzeteket kialakítva.

Halálos áldozatok is vannak

Helyi tisztviselők megerősítették, hogy két ember meghalt a St. Lucie megyét sújtó tornádóban, ami helyi idő szerint délután 4 óra 30 perc körül sújtott a Spanish Lakes Country Club közösségében. A hurrikán előtt összesen 19 tornádót jegyeztek fel Floridában, eddig 125 összedőlt épületről tudnak.

Így ért partot a hurrikán

A Milton hurrikán partot érésének pillanatát műholdas videó örökítette meg. A vihar Siesta Key közelében – kevesebb mint öt mérföldre délre Sarasota városától – ért partot. 

1,5 millióan áram nélkül

Egy nyomkövető weboldal szerint már meghaladta a 1,5 milliót az áram nélkül maradt otthonok és üzletek száma Floridában. A Poweroutage.us Hardee megyében, valamint a szomszédos Sarasota és Manatee megyében jelentette a legtöbb kiesést.

2 millió embert érinthet a villámárvíz

Az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata a lehető legmagasabb szintű árvízi figyelmeztetést adta ki Tampa, St. Petersburg és Sarasota térségére. Körülbelül kétmillió lakosra vonatkozik a riasztás. A figyelmeztetés szerint már villámáradások vannak, és 25-35 centiméternyi eső esett négyzetméterenként.

A hurrikán maximális tartós szélsebessége körülbelül 165 km/h volt szerdán este 23 órakor.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!