A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Középkereszt alatt nem jár kézfogás

Vágólapra másolva!
A korábbi éveknél jóval kevesebb kitüntetést ad át idén Sólyom László és Gyurcsány Ferenc az augusztus 20-ai parlamenti ünnepségen. A közjogi méltóságok nem a rendre ismétlődő kézfogásbotrányok miatt szabták szűkebbre a keretet, egyszerűen csak eldöntötték: mostantól középkereszt alatt nem jár se parlamenti ünnepség, se köztársasági elnöki parola.
Vágólapra másolva!

Semmi köze az elmúlt évek kézfogás-botrányaihoz annak, hogy idén mindössze 27 ember kapja állami kitüntetését személyesen a közjogi méltóságoktól az augusztus 20-ai parlamenti ünnepségen - mondta az [origo]-nak Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin házelnök azért nyújt kezet idén alig több mint két tucat embernek, mert mindössze ennyit terjesztettek elő a legmagasabb állami kitüntetésekre.

Kumin Ferenc szerint már március 15-én is a mostani gyakorlat szerint osztották a díjakat: a 2007-től bevett szokás szerint csak középkereszttől felfelé, Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjéhez, Középkeresztjéhez, valamint a Kossuth-díjhoz és a Széchenyi-díjhoz jár a parlamenti ünnepség és a köztársasági elnöki parola. Létrejött a megállapodás az állami protokollal, és mostantól várhatóan mindig ezt a szabályt fogjuk követni - mondta Kumin Ferenc.

"Ki kellett alakítani egy egységes elvet arról, hogy melyik állami kitüntetéseket adja át a köztársasági elnök, eddig ugyani szerencsétlenül mindig máshol húzták meg a határt" - magyarázta a főosztályvezető. Valahol mindenképpen limitálni kellett a díjátadások számát, hiszen nem kaphatja mindenki Sólyom Lászlótól a kitüntetését - tette hozzá.

Az volt a cél, hogy végre világos legyen, ki kapja a kitüntetését a köztársasági elnöktől és ki nem, és ne sértődhessen meg senki, aki nem vehet részt a nagy ceremónián - tette hozzá. A többi kitüntetést a Köztárasági Elnöki Hivatal kezdeményezésére a felterjesztő minisztérium vagy intézmény képviselője adja át, külön rendezvényen.

A korábbi években a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, Lovagkeresztjét, a Köztársasági Arany Érdemkeresztet és az Ezüst Érdemkeresztet is az esetek nagy részében a közjogi méltóságoktól vehették át a kitüntetettek. Ennek ellenére Kumin Ferenc nem tud olyan kitüntetettről, aki zokon vette, hogy augusztus 20-án nem foghat kezet a közjogi méltóságokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!