Nem bíznak győzelmükben Gyurcsány feljelentői

Vágólapra másolva!
Közcélra ajánlanák fel azt a közel 20 millió forintot Gyurcsány Ferenc és Veres János beperlői, amit feltételezésük szerint nem is fognak megnyerni az őszödi beszéd miatt indított keresetükkel. Az alkotmányjogász szerint nincs esélyük, bár a kormányszóvivő szerint Gyurcsány be fog járni a tárgyalásra, ha beidézik.
Vágólapra másolva!

"Volt MSZP-s és egykori MSZMP-sek is vannak közöttünk" - közölte a kormányfő és a pénzügyminiszter ellen pert indító 199 magánszemély egyike, Bene Gábor, aki a Kossuth téri tüntetéseket szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetőjeként vált ismertté. Bene szerint van néhány közismert név is a 19 millió 900 ezer forintos nem vagyoni kártérítést követelők között, de kilétükről nem akart nyilatkozni.

A felperes azt ígéri, hogy ha megnyerik a közel húszmilliót, "azt biztos, hogy közcélra" fordítják. Nem bízik ugyanakkor a győzelemben, szerinte "fönt döntik majd el", hogy melyik bíró kapja az ügyüket, ezért nem reménykedik, bár - mint mondta - "elképzelhető, hogy vannak független bírók is".

A Gyurcsányt perbe fogó 199 ember szerint a közérdekű államháztartási adatok eltitkolása miatt félrevezető információk alapján kellett dönteniük a választás első fordulójában, ezért nem vagyoni kár érte őket. A Gyurcsány Ferencet "bűnözőnek" és "maffiózónak" nevező Bene szerint a kormányfő saját pártját is becsapta, de mint mondta, "már a baloldalon is látják ezt, csak félnek tőle". A feljelentő arra se számít, hogy a kormányfő egyáltalán elmegy majd a tárgyalásra.

A pereskedők nem megcsúfított menyasszonyok

"Teljesen irreális" - reagált a feljelentés ötletére Lövétei István alkotmányjogász, aki szerint nem lehet kimutatni a közvetlen összefüggést a feljelentők által megfogalmazott "kár" és "annak általuk vélt oka" között. A jogász szerint százezer más is közrejátszott abban, hogy az MSZP nyerte a választást. "Itt politikai felelősségről lehet beszélni, az pedig egészen más kategória. Ebben a közjogi kérdésben az lehet a felelősségre vonás, hogy például nem választják újra az adott politikust."

A feljelentők által kiszámolt fejenkénti 100 ezer forintos erkölcsi káron is mosolygott Lövétei. Az alkotmányjogász egy konkrét példával érzékeltette, hogy ilyet mikor lehet kérni. "Mondjuk a régi időkben, ha egy menyasszonynak kiszúrták az esküvő előtt a szemét, és ezért pártában maradt, ő perelhetett volna, hogy erkölcsi kár érte, mert akkor szégyen volt vénlánynak maradni." A konkrét ügy azonban - Lövétei szerint - ily módon nem forintosítható.

Lövétei úgy véli, a keresetet el kellene utasítani, vagyis ő nem lát okot arra, hogy a feljelentésből ügy legyen. A Fővárosi Bíróság ezt másként látja, mint érdeklődésünkre közölték, "a Gyurcsány Ferenc ellen indított per első tárgyalási napja 2007. november 20-án lesz".

Gyurcsány bemegy, ha beidézik

"Minden olyan kötelezettségének eleget tesz majd a miniszterelnök, amelynek más állampolgárok is eleget tesznek. Nem kíván kivételezni magával sem ebben az ügyben, sem másikban" - válaszolta Daróczi Dávid kormányszóvivő arra a kérdésre, számolnak-e azzal, hogy Gyurcsány Ferencenek bíróságra kell járnia.

A feljelentést érdemben nem kívánta kommentálni Daróczi, aki szerint még nem is látták azt a jogászaik. A per kiváltó okáról, a valós államháztartási adatok eltitkolásáról pedig azt mondta, hogy - a 2002-es Orbán-kormánnyal ellentétben - ők minden valós adatot feltettek az internetre a 2006-os kampány időszakában, "így minden korábbinál teljesebb leltárt hoztunk nyilvánosságra az ország helyzetéről" - közölte a kormányszóvivő.

A Pénzügyminisztériumban nem kívántak válaszolni arra a kérdésünkre, hogy mit gondol a feljelentésről Veres János, és arra sem reagáltak, hogy ha beidézik, bemegy-e majd a bíróságra. Mindössze annyit közöltek: "A tárca minden törvényes tájékoztatási kötelezettségének eleget tett."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről