Még keményebb lenne a rendőrség az ittas vezetőkkel szemben

Vágólapra másolva!
A rendőrség szeretné elérni, hogy az ittas vezetés alacsonyabb véralkohol-szinttől számítson bűncselekménynek - írja a Népszabadság. Jelenleg 0,8 ezrelék a határ, az elképzelés szerint ezt 0,5 ezrelékre csökkentenék.
Vágólapra másolva!

Ha valakit ittas vezetésen kapnak, akkor az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül búcsút mondhat a jogosítványának - ezt a nemrég bevezetett, zéró tolerancián alapuló szabály írja elő. A rendőrség azonban most további szigorítást is szükségesnek tart.

Szeretnék elérni, hogy már 0,5 ezrelékes véralkohol-szinttől bűncselekménynek számítson az ittas vezetés - írja a Népszabadság. Jelenleg 0,8 ezrelék a határ, az alatt szabálysértésnek minősül, ha valaki úgy vezet, hogy előtte alkoholt ivott.

Európa legtöbb országában egy pohár bor vagy sör után a büntetés veszélye nélkül volán mögé lehet ülni - emlékeztet a lap. Magyarországon azonban jóval nagyobb az olyan súlyos balesetek aránya, amelyeket ittas vezetők okoznak: nálunk 13-14 százalék, míg több európai országban ez négy-öt százalék körül van.

Komáromi Endre ezredes, az ORFK közlekedési főosztályának vezetője a Népszabadságnak azt mondta, "ígérem, ha Magyarországon sem haladja majd meg az öt százalékot az az ilyen balesetek aránya, a rendőrség fogja kezdeményezni a szabálysértés eltörlését, s akkor majd egy pohár sör vagy bor nálunk sem számít majd jogsértésnek".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!