Hanyag munkavégzés okozhatta a pécsi gázrobbanást

Vágólapra másolva!
Egy ember van már csak kórházban a szerdai pécsi gázrobbanás súlyosabb sérültjei közül, de valószínűleg őt is hazaengedik csütörtökön. Bár a jelenleg még életveszélyes épületet fel lehet majd újítani, csaknem ötven lakó nem tudott visszaköltözni, ők rokonoknál és a városi sportcsarnokban töltötték az éjszakát. A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz.
Vágólapra másolva!

Már csak egy ember van kórházban a szerdai pécsi gázrobbanás négy komolyabb sérültje közül. Az életveszélyes sérülésekkel kórházba szállított idős hölgy szerdán este belehalt sérüléseibe, két embert már hazaengedtek, ma délután valószínűleg az utolsó sérült is hazamehet - mondta csütörtökön Zsobrák Péter, a baranyai rendőrség sajtóreferense. A balesetben összesen tizenegyen sérültek meg, a többiek - lakók és a mentésben segédkező járókelők, rendőrök - kisebb égési sérüléseket, zúzódásokat szenvedtek.

A munkaügyi felügyelőség ellenőrei szerint a balesetet feltehetően szabálytalan munkavégzés okozta. A megsérült épülettel szomszédos házban élő egyik férfi újságíróknak azt mondta, hogy fél órával a baleset előtt beszélt a munkásokkal, akiket arról is kérdezett, nem félnek-e, hogy elfúrnak egy föld alatti gázvezetéket. Azt a választ kapta, hogy nyugodjon meg, a gép modern és jelzi az esetleges veszélyforrásokat.

A rendőrség eredetileg foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást az ügyben, de menet közben változtatott a minősítésen. Most már halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége gyanújával nyomoznak - közölte a baranyai rendőrség bűnügyi osztályának vezetője, Fellegi Norbert a robbanás helyszínén tartott tájékoztatón.

A minősítés megváltoztatását a halálos kimenetel mellett a sérültek magas száma indokolta - mondta Fellegi, hozzátéve, hogy időközben sikerült dokumentálni, pontosan hol történt szerdán a robbanás, innentől kezdve a szakértői bizonyítás a nyomozás fő feladata. A felelősöket a bíróság kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

A rendőrségi és statikai vizsgálat közben a lakók a törmelékektől már nagyrészt megtisztított utcán várakoztak, hogy a katasztrófavédők kíséretében bejuthassanak otthonukba gyógyszereikért, legfontosabb használati tárgyaikért. Az épülettel szemközti festéküzletben újraüvegezték a kirakatot, a gázvezetéket elfúró munkagép és a detonációtól megrongálódott autók még a helyszínen vannak - jelentette az MTI tudósítója csütörtök délelőtt.

A környező házakba az este és az éjszaka folyamán visszaköltözhettek a lakók, ezekben már visszakapcsolták a gázt és az elektromos ellátást, kivéve a megsérült épület melletti házat, ahol még nincs gázellátás, csak villany.

A megsérült épületbe nem lehet visszaköltözni, ott csütörtökön még folytatódik az állapot- és kárfelmérés. Az elsődleges statikai vizsgálatok alapján az épületet fel lehet majd újítani - közölte csütörtök reggel Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője. A szóvivő tájékoztatása szerint a robbanás az alagsorban történt, ezért megemelkedett a földszinti lakások aljzata, megrepedtek a falak és a homlokzat. Statikailag a ház ebben az állapotban életveszélyes.

Brandtmüller István statikai szakértő a csütörtöki szemle közben az MTI-nek elmondta, a robbanás a lakóház északi része alatt, az alagsorban következett be. Emiatt az egyik lépcsőház födémje annyira megrongálódott, hogy oda a helyreállítás előtt biztosan nem költözhetnek vissza a tulajdonosok. A ház másik lépcsőházába azonban idővel visszatérhetnek a lakók.

A negyvenhat lakó közül többen rokonokhoz mentek, néhány idős embert szociális otthonban helyeztek el, húszan a városi sportcsarnokban kaptak ideiglenes szállást. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológusai segítenek nekik feldolgozni a történteket. A ház lakásait biztosító társaságok képviselői a helyszínen azt közölték, hogy a kár becsléseik szerint mintegy százmillió forint, a kialakult helyzetre tekintettel pedig haladéktalanul intézkednek a lakóknak járó összegek kifizetéséről.

A robbanás Pécs Uránváros városrészében, az Ybl Miklós utcában történt, amikor egy kábelszolgáltató cég munkatársai irányított fúrást végeztek a négyemeletes társasház előtti munkagödörben és elvágtak egy gázvezetéket. A gáz több órán át ömlött a sérült vezetékből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!