Állítólag megvizsgálják a könnygázgránátok maradványait

Vágólapra másolva!
Vegyi elemzésnek vetik alá a szeptember 20-i tüntetésen bevetett könnygázgránátok maradványait a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője szerint - írja a Magyar Nemzet. A BRFK sajtóosztályán nem tudnak ilyen vizsgálatról. A könnygáz a jogvédők szerint túl erős volt, a rendőrség viszont azt állította: jóváhagyott, de a korábbinál magasabb hatásfokú könnygázt használtak. 
Vágólapra másolva!

Várhatóan vegyi elemzésnek vetik alá azoknak a könnygázgránátoknak a maradványait, amelyeket a múlt szombaton a budapesti Szabadság téren lőtt ki a rendőrség a tüntetőkre - közölte a Magyar Nemzettel Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

A jogvédő szervezet korábban feljelentette a rendőrséget, amiért szerintük nem megfelelően intézkedtek a szeptember 20-i, rendzavarássá fajult tüntetésen, és túl erős könnygázt vetettek be. Gaudi-Nagy szerint a bevetett gáz hatóanyaga sokaknál ájulást, véres hányást okozott.

A BRFK szerdai közleményben azt állította: jóváhagyott, a korábbiaknál magasabb hatásfokú könnygázt használtak a tüntetésen. A gránát a rendőrség szerint a 40 mm-es Skat Shell CS típusú, valamint CS hatóanyaggal szerelt univerzális könnygázgránát (UKG-200) volt, melyeknek rendszerbe vételét 2007 szeptemberében jóváhagyta az igazságügyi és rendészeti miniszter. "Az alkalmazott könnygáz nem erősebb, mint a korábban használt, hanem a hatásfoka magasabb, tehát hatékonyabb" - írta a BRFK sajtóosztálya az [origo]-nak.

Az [origo] megkereste a BRFK-t, hogy megtudjuk, valóban elemzik-e a gránátokat. A BRFK sajtóosztályán annyit mondtak: ők nem tudnak arról, milyen vizsgálatról beszélt Gaudi-Nagy Tamás, erről őt kell megkérdezni. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője péntek délután csupán annyit közölt: független szervet keresnek a vizsgálatra, az is elképzelhető, hogy külföldön elemzik majd a könnygázgránátokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről