Négy halottja van a vonatbalesetnek

Vágólapra másolva!
Súlyos vonatbaleset történt Monorierdőnél hétfőn délelőtt. Az ütközésben négy ember vesztette életét, és 27-en sérültek meg, többük állapota életveszélyes. Egy InterCityre szaladt rá hátulról nagy sebességgel egy személyvonat, a két roncsot csak késő délutánra tudták szétszedni. Az érintett szakaszon meghibásodott a biztosítóberendezés, de tudtak róla. Az egyik vonat utasa csak az óriási csattanásra emlékszik. A forgalom a Budapest-Cegléd vonalon este kilenc óra után állt helyre.
Vágólapra másolva!

Két vonat ütközött össze Pest megyében Monorierdőnél. A súlyos balesetnek 4 halálos áldozata és 27 sérültje van.

A baleset a Budapest-Cegléd vasútvonalon, Monorierdő és Pilis között történt 10 óra 20 perckor, mondta Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője. Egy elöl haladó, Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú InterCity-vonat végére szaladt rá nagy sebességgel a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. Megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija. Az ütközés nem okozott tüzet, de "a baleset mértéke így is elég nagy" - mondta a szóvivő.

Szemtanúk szerint az IC azért állt meg Monorierdő állomás előtt, mert tilos jelzést kapott, ekkor szaladt bele hátulról a személyvonat. Egyik olvasónk szerint, aki maga is az IC-n utazott, a vonat már Ceglédtől kezdve szokatlanul lassan haladt. Az IC-nek a MÁV menetrendje szerint nem kellett volna megállnia Monorierdőn.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője szerint a legtöbb sérülés az InterCity összeroncsolódott utolsó kocsijában történt, de a személyvonaton utazók közül is többen megsérültek. A két egymásba tolódott kocsi egy szakaszához sokáig nem fértek hozzá. Körülbelül délután fél ötre sikerült szétválasztani az egymásba rohant két szerelvényt, de az összepréselődött roncsok között további áldozatokat már nem találtak.

Hétfő késő estére állt helyre csak a forgalom a Budapest-Cegléd vasútvonalon. Este 21.40-re sikerült egy daru segítségével elvontatni a két szerencsétlenül járt vonat roncsait a sínekről, így visszaadhatták a forgalomnak a balesetben érintett szakaszt - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. Kisebb késésekre lehet számítani, mivel a Monorierdőnél óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben - mondta Kavalecz.

A helyszínen egy férfi és két nő vesztette életét, négy életveszélyes sérültet helikopterrel szállítottak kórházba, további négy súlyos és tizenkilenc könnyű sérültet szintén kórházba vittek. Az egyik sérült az elszállítás után, a Merényi Gusztáv Kórházban halt bele sérüléseibe. A balesetnek az első információk szerint külföldi sérültje is van, egy brit állampolgárságú nő - mondta el Kelemen József, Monor rendőrkapitánya. A brit nőt kórházba szállították, egyelőre nem tudni, mennyire súlyosak a sérülései.

A sérülteket az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK), a Merényi és a ceglédi kórházba szállították. A Merényi kórházba szállított egyik súlyos sérült férfi az este műtőbe került, állapota stabil. Az ide érkezett tíz sérült közül csak hármat tartottak bent, a többieket sérüléseik ellátása után hazaengedték. A ceglédi kórházban öt sérültet tartottak bent az éjszakára, valamennyiük állapota kielégítő - mondta el az [origo]-nak Sarkadi Szilvia, az ambulancia vezetője hétfő este. Az ÁEK-ban ápolt sérültek állapotáról a kórház nem ad felvilágosítást.

Rossz volt a biztosítóberendezés

A MÁV szóvivője délután még nem tudta megmondani, hogy mi okozhatta a balesetet, amelynek körülményeit vizsgálják. Sigulinszky Tibor szerint mind a két mozdony adatrögzítője megvan, lehet rekonstruálni azt, hogy mi történt. A biztosítóberendezésnek elméletileg meg kellett volna állítania a hátulról közeledő személyvonatot, ám a szóvivő szerint reggel 9-kor kaptak egy bejelentést, hogy az elromlott. A szóvivő korábban az MTI-nek azt mondta, azt is meg kell vizsgálni, hogy nem kábellopás okozta-e a hibát. A biztosítóberendezés hibája esetén külön szabályok lépnek életbe - mondta.

Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója hétfőn az MTV Este című hírműsorában azt mondta: a szerencsétlenség bekövetkezte előtt volt egy "biztosító berendezés zavartatás", ami miatt sem a pálya melletti, sem a mozdonyon lévő jelzőberendezés nem üzemelt. Ilyen esetben - a MÁV szabályzata szerint - maximum 15 kilométeres sebességgel hajthatott volna be a "térközbe" a személyvonat vezetője. Vagyis a két kilométeres térközben ezt a sebességhatárt kellett volna betartania, kivéve, ha kap egy úgynevezett hívójelet az állomásról, amely feloldja a sebességkorlátozást.

A személyvonat vezetője azt mondta, hogy kapott egy ilyen jelet, amely után a pályaszakaszon engedélyezett maximális sebességre gyorsíthatja fel a szerelvényt. A vezérigazgató szerint viszont nem valószínű, hogy ilyen jel kimehetett. Heinczinger azt mondta: "nehezen tudom azt elképzelni, hogy a pályának ezen a szakaszán nyolc perccel előbb elmegy egy IC, amelynek vezetője betartja a 15 kilométeres sebességhatárt, majd ugyanazon a szakaszon a másik vonat vezetője jelet kap". Heinczinger szerint ezt még ki kell vizsgálni.

A rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított. A baleset körülményeit a MÁV szakembereinek bevonásával vizsgálják. A Közlekedésbiztonsági Szervezet független szakmai vizsgálatot folytat. Heinczinger István hétfő este bejelentette, hogy csak több hónapos, alapos vizsgálat után lehet majd megmondani, hogy pontosan mi okozta a vasúti balesetet. A baleset miatt lemondott Szabó Pál közlekedési miniszter, valamint Kamarás Mikós, a MÁV igazgatóságának elnöke. A kormányfő elfogadta lemondásukat.

Itt megnézheti a heszínen készült videófelvételeket:


Belefúródott a motorkocsi az IC-be

Egy fiatal fiú, aki a személyvonaton utazott, úgy emlékezett, hogy viszonylag nagy sebességgel haladt a vonat. Az utasok hirtelen egy hatalmas csattanást hallottak, és mindannyian a földre zuhantak. Ahogy leszálltak a vonatról, azt látták, hogy a személyvonat motorkocsija leszakadt a szerelvényről, és belefúródott az IC-be - mondta a fiú az [origo] tudósítójának. Juhász Sándor, Monorierdő polgármestere azt mondta, hogy szemtanúk szerint a karambolozó személyvonat vezérkocsijának vezetője - látva az elkerülhetetlen katasztrófát - hátraszaladt a kocsiban, miután észlelte, hogy ő már nem tud segíteni.

Az InterCity hátsó kocsija erősen összeroncsolódott, a személyvonat belefúródó eleje gyakorlatilag eltűnt az InterCity hátsó vagonjában. Az IC mozdonya a Monorierdő végét jelző táblánál állt meg, de a vonatot az ütközés ereje ledobta a sínről. A mentést végző tűzoltók létrával másztak be az egyik vagon ablakán, hogy kimentsék a sérülteket. Az egymásba csúszott két kocsi szétválasztásában a MÁV darus kocsija is segített.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A mentők nagy erőkkel - tucatnyi mentőautóval és három mentőhelikopterrel - vonultak a helyszínre. A baleset után a könnyebb sérülteket a polgármesteri hivatalban szállásolták el. A személyvonat azon - többségében helybeli - utasait, akik nem sérültek meg, rokonok, ismerősök szállították el a helyszínről - mondta a polgármesteri hivatal munkatársa. Az utasoknak, akik viszonylag könnyebben sérültek meg, rendőrök nyújtottak elsősegélyt, illetve kísérték őket a közelben tartózkodó tucatnyi mentőautóhoz. A balesethez nyolc tűzoltóautó vonult ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A MÁV Start Zrt. hétfő esti közleménye szerint kedd délig elfogadják a Volánbusz járatain a vasúti bérleteket a Monor- Üllő-Budapest, valamint a Vecsés-Budapest szakaszon. Albertirsa és Monor között szintén kedd délig közlekednek a pótló autóbuszok.

A Budapest és Nyíregyháza között illetve a Nyíregyházán át közlekedő valamennyi pót- és helyjegyköteles vonat hétfő éjfélig kizárólag Budapest-Szolnok illetve Szolnok-Budapest között helyjegy illetve pót- és helyjegy nélkül igénybe vehető, azonban az IC vonatra így felszálló utasoknak is érvényes menetjeggyel kell rendelkezniük és az IC vonaton csak a szabadon maradt ülőhelyeket foglalhatják el - közölte a vasúttársaság. A baleset és a helyreállítási munkálatok okozta vonatkésések miatt a megváltott jegyek bármely állomás pénztárában, valamint a Keleti pályaudvar személyes ügyfélszolgálatánál péntekig visszaválthatók.

A helyi hivatalban gyűjtik össze a sérültek tárgyait

Juhász Sándor, Monorierdő polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy rendkívüli munkanapot tartanak. A hivatal dolgozói a rendőrséggel együtt összegyűjtik a sérült utasok kocsiban maradt csomagjait. A helyszínen hagyott tárgyakról a rendőrök fényképeket készítenek, leltározzák, majd valamennyit a hivatalba szállítják, ahonnan később a tulajdonosok elvihetik a csomagokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről