A Gazprom kész újraindítani a gázszállítást

Vágólapra másolva!
Kijevbe érkezett az Európai Unió megfigyelőinek első csoportja. A Gazprom szerint azonnal újraindítják a gázszállítást Európába, amint aláírták a megfigyelőkről szóló megállapodást. Ennek érdekében Kijevbe utazik Mirek Topolanek, az EU soros elnöke is. A gázszállítás visszaállításának azonban meg kell teremteni a technikai feltételeit, így három napba is beletelhet, mire újra orosz gáz érkezik Ukrajnán át. Magyarországon a hideg miatt nő a fogyasztás, de lesz elég gáz, és pénteken is segítünk a fagyoskodó Szerbiának.
Vágólapra másolva!

Azonnal újraindul a gázszállítás Európának, amint - az orosz fél reményei szerint még pénteken - aláírják a megállapodást az Európának szánt orosz gáztranzit nemzetközi ellenőrzéséről - mondta Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázmonopólium vezérigazgatója pénteken Szocsiban.

Előzőleg Miller Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszélést, aki azt mondta: Oroszországnak érdeke, hogy minél előbb beinduljanak a szállítások, de "egy cseppnyi bizalom sem maradt" az ukrán fél iránt. Ezért csak akkor lehet folytatni az együttműködést Ukrajnával, ha aláírták az ellenőrzési mechanizmusról szóló dokumentumot, "ellenkező esetben soha nem tudunk véget vetni a lopásnak".

Pénteken Kijevbe utazik Mirek Topolanek cseh miniszterelnök, az Európai Unió soros elnöke - közölte pénteken a cseh miniszterelnökséghez közel álló forrás. A látogatás célja, hogy véglegesítse a megállapodást az európai megfigyelők kiküldéséről, akik ellenőrzik majd az Ukrajnán át áramló földgázt, így újraindulhassanak a gázszállítások. Az uniós ellenőrök első, 17 fős csoportja pénteken délután megérkezett Kijevbe, és még a nap folyamán munkához látnak - jelentették az orosz hírügynökségek.

Hivatalos kötelezettségvállalást az oroszok még nem tettek arra nézve, hogy mikor érkezhet újra orosz gáz az EU-ba, de várhatóan mintegy három nap múlva kaphat Európa orosz gázt - mondta Ferran Tarradellas, az EU energiaügyi biztosának a szóvivője pénteken Brüsszelben. Az oroszoknak saját állításuk szerint 30 órára, az ukránoknak kevesebb mint 36 órára van szükségük a technikai feltételek teljesítéséhez. Az Európai Unió küldöttsége péntek délután - közép-európai idő szerint 16 órakor - érkezik Kijevbe, velük is lesznek szakértők, akik ellenőrizni fogják a gázáramoltatást az orosz-ukrán határon.

Megállapodás a megfigyelőkről

Brüsszeli médiaértesülések szerint megszületett a megállapodás arról, hogy miként ellenőrizzék az Európába irányuló gáztovábbítást. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök sajtótitkára az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, az EU és Oroszország egyetértésre jutott az ellenőrök kiküldését illetően. Eszerint mind az orosz, mind az ukrán oldalon levő szivattyúállomásoknál tevékenykedni fognak a szakemberek.

Ukrajna az európai megfigyelők mellett kész fogadni az orosz szakértőket is - közölte az ITAR-TASZSZ hírügynökséggel pénteken délelőtt Bogdan Szokolovszkij, Viktor Juscsenko ukrán elnök Brüsszelben tartózkodó energiaügyi megbízottja. Szokolovszkij értetlenségének adott hangot amiatt, hogy korábban olyan információk terjedtek el, amelyek szerint "Ukrajna úgymond fél fogadni a megfigyelő csoportban az orosz szakértőket".

Csütörtökön Alekszej Miller és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő is azt közölte, újraindulhat a gázszállítás Európának, amint az ellenőrök megérkeznek Ukrajnába. A szakemberek azt követik nyomon, mennyi gáz áramlik Oroszországból az ukrajnai tranzitvezetékbe, és abból mennyi megy tovább Európa felé. Eddig ugyanis Moszkva és Kijev egymást okolta azért, hogy a gáz nem érkezett meg az EU területére.

Lesz elég gáz pénteken

Pénteken a becslések szerint 64-66 millió köbméter lesz az országos gázfogyasztás, az igények kielégítésére a források rendelkezésre állnak - mondta Molnár Csaba, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter pénteki tájékoztatóján. A fogyasztás azért lesz nagyobb a csütörtökinél, mert hidegebb lesz: az [origo] Időjárás rovatát működtető ICI Interaktív Meteorológia előrejelzése szerint a hőmérséklet csúcsértéke -7, -2 Celsius-fok között alakul.

Molnár Csaba miniszter ugyanakkor továbbra is takarékosságra kért mindenkit, mivel a gázrendszer, a szállítás, a tárolók és a hazai kitermelés csúcskapacitáson működik, és bármilyen kis hiba csökkentheti a rendelkezésre álló forrásokat. Molnár hozzátette azt is, hogy az 500 millió köbméteres stratégiai készlet technikailag rendelkezésre áll ugyan, de eddig még nem kellett kivenni gázt ebből a tartalékból. Pénteken előreláthatólag nem lesz szükség további korlátozásra - mondta a miniszter.

Molnár Csabát pénteken fogadta Sólyom László köztársasági elnök - közölte az államfő hivatala. Az energiaügyért felelős miniszter az orosz-ukrán gázszállítási vita állásáról és Magyarországot érintő hatásairól tájékoztatta a köztársasági elnököt, aki január 12-én Nyíregyházán találkozik Viktor Juscsenko ukrán államfővel.

Pénteken is adunk gázt Szerbiának

Továbbra is van lehetőség arra, hogy Magyarország pénteken is szállítson 2 millió köbméter gázt Szerbiának, ahol már csütörtökre virradó éjszaka teljesen kimerültek a készletek. A Mol pénteken közleményben tudatta, hogy Szerbia irányába a gázszállítás csütörtök óta folyamatos, a segítségnyújtáshoz szükséges gázmennyiséget a magyar olajvállalat hazai termelése biztosítja. Ukrajnából még továbbra sem érkezik földgáz Magyarországra.

A segítség, amelyet Magyarország és Németország ad a gázhiányban szenvedő Szerbiának, Európa szolidaritását tanúsítja - nyilatkozott pénteken Boris Tadic szerb elnök, aki szerint már a délutáni órákban enyhülni fog a sok százezer embert sújtó helyzet. Tadic kilátásba helyezte, hogy egy harmadik, meg nem nevezett európai ország is segíthet Szerbiának gázszállítással.

Szerbia pénteken Ausztriával is megállapodott napi 2-3 millió köbméter gáz szállításáról. "Ha szükség lesz rá, Ausztriából fogunk gázt venni, és normál ellátást fogunk biztosítani Szerbiában" - jelentette be Tadic egy találkozón, amelyen politikusok, üzletemberek és szakszervezeti vezetők tanácskoztak a pénzügyi válság lehetséges kezeléséről.

Magyarország csütörtökön napi 2, Németország pedig 3 millió köbméter gáz szállítását vállalta Szerbiának, amelynek lakossági gázfogyasztása mintegy 6 millió köbméter. A kölcsönbe kapott mennyiség elegendő lesz ahhoz, hogy fűteni tudják a távfűtésre kapcsolt mintegy 130 ezer lakást, és még az üzleti fogyasztóknak is jut belőle. Azoknak viszont, akik egyéni gázfűtést alkalmaznak, már nem, így nekik továbbra is áramhoz vagy más energiahordozóhoz kell folyamodniuk, ha melegedni akarnak.

Szerbia télen naponta 10 millió köbméter gázt fogyaszt, amely csaknem teljes egészében Oroszországból származik, és Ukrajnán és Magyarországon keresztül ér célba. A jelenlegi válságot az is súlyosbítja, hogy az országnak alig félmillió köbméter gáztartaléka van, amely az ugyanolyan mennyiségű hazai termeléssel együtt arra sem elég, hogy az ellátórendszert üzemképes állapotban tartsák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről