Vágólapra másolva!
Elveszítheti képviselői mandátumát a 2006 nyara óta kómában fekvő Toller László volt pécsi polgármester, miután a bíróság első fokon cselekvőképtelennek nyilvánította és gondnokság alá helyezte. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, időközi választást kell kiírni Pécsett.
Vágólapra másolva!

Cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte Toller László szocialista parlamenti képviselőt, korábbi pécsi polgármestert a Szigetvári Városi Bíróság szerdán hozott elsőfokú, nem jogerős határozatában. Az ügyben eljáró Lotz Zsuzsanna bíró a döntést főként a politikus állapotáról készült orvos szakértői vélemény alapján hozta meg. Indoklása szerint Toller olyan súlyos agyi károsodást szenvedett, hogy ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan és teljes mértékben hiányzik.

Ha az ítélet jogerőre emelkedik - nem támadja meg senki, vagy a másodfokú bíróság is jóváhagyja azt - Toller elveszíti országgyűlési mandátumát, így időközi választást kell kiírni a Baranya megyei 3. választókörzetben. Toller már 2008. január 1. óta nem gyakorolhatja képviselői jogait, és a tiszteletdíját és költségtérítését sem folyósítja az Országgyűlés Hivatala, mivel felesége nem töltött ki a nevében vagyonnyilatkozatot.

A volt polgármester cselekvőképtelenné nyilvánítását 2007 novemberében kezdeményezte egy névtelen levélíró a pécsi gyámhivataltól. Mivel az önkormányzat elfogultságot jelentett be, a közigazgatási hivatal a szekszárdi gyámhivatalt jelölte ki az eljárás lefolytatására. A hatóság úgy ítélte meg, hogy Toller valóban cselekvőképtelen, ezért bíróságtól kérte a gondnokság alá helyezést.

Toller László 2006. június 19-én, a 61-es úton, Tamási és Dombóvár között szenvedett súlyos autóbalesetet. Szolgálati kocsiját olyan autó szorította le az útról, amelyik egyszerre két teherautót előzött. A politikust és gépkocsivezetőjét, Szőke Jánost súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A sofőr július 7-én belehalt sérüléseibe, Toller azóta is kómában fekszik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!