Gyurcsány Az Estében: Nincs reform, ha csak a miniszterelnök bátor

Vágólapra másolva!
Tűzoltással magyarázta a késlekedést, az EU-ban egyedülállónak nevezte a reformcsomagot, és azt mondta, nem szívesen használja a reform szót Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki az MTV Az Este műsorában igyekezett megmagyarázni a hétfőn bejelentett válságkezelő intézkedéscsomagot. Az önkritikus megjegyzéseket sem kerülő kormányfő bátorságot megértést és támogatást kért az emberektől. Gyurcsány szerint már a hétvégén meglehetnek a reformokkal kapcsolatos részletes döntések.
Vágólapra másolva!

Olyan volt, mintha lakástüzet kellett volna oltani - utalt a gazdasági válság tavaly őszi begyűrűzésére és itthoni kezelésére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki ezzel magyarázta azt, hogy miért nem fogtak hamarabb a reformintézkedések kidolgozásába. A kormányfő erről az MTV Az Este műsorának keddi adásában beszélt. A kormányfő azt állította, hogy az EU-ban egyetlen másik ország sem vezet be a hazaihoz hasonló átfogó reformokat.

Gyurcsány szerint az országnak tartalékot kell képeznie, de ez csak úgy megy, "ha valahonnan még többet elveszünk". A kormányfő szerint ő csak két helyen látott pénzt ehhez: az egyik a 13. havi nyugdíj, a másik a szociális rendszer. Javaslatai szerint előbbit beépítik a havi nyugdíjba, majd fokozatosan megszüntetik, utóbbi esetében pedig megadóztatják a családi pótlékot. Szerinte azért kell így átalakítani ezeket, mert nem lehetne megmagyarázni az embereknek, ha csökkentenék, hogy "spájzoltunk egy kicsit azért vettünk el".

"Csak annyit szabad költenünk amennyink van"

Gyurcsány más szavakkal az interjúban is megismételte, amit hétfő este televíziós beszédben mondott: hogy csak addig nyújtózhatunk, ameddig a takarónk ér. Most azt mondta, az államnak is úgy kell viselkedni, mint egy nyugdíjasnak, vagy mint egy családnak: "csak annyit szabad költenünk amennyink van". Szerinte 200-220 milliárd forinttal kevesebb bevétele lesz idén az országnak. A tervezett reformlépésekkel kapcsolatban már most hétvégéig meglesznek a részletes döntések.

Az igazán nagy átfogó reformokat azonban Magyarország sem engedheti meg magának, nem foglalkoznak az egészségügy, az oktatás, az igazgatás átalakításával, mert ez óhatatlanul elbocsátásokkal járna. Azt mondta, ha elindul a növekedés, akkor kell újra nekiállni a reformoknak, szerinte már a 2010-es kampányban meg kell mondani, mit csinálnak majd ezekkel.

"A lábunkat lógattuk"

Gyurcsány nem kerülte az önkritikát sem. Elismerte, hogy amíg Szlovákia reformokat csinált, addig "mi a lábunkat lógattuk... Mi is, politikusok is". Szerinte 1998 óta nem voltak reformok, "ez a mi felelősségünk". A vezetésével 2006 óta próbálják felrázni az országot, "de nem tudtuk rávenni... hogy ne a félelmeire hallgasson, és bátor legyen" - mondta. Azt állította, újra nekikezd ennek a próbálkozásnak.

Az átalakítások keresztülvitelében számít a kisebb ellenzéki pártokra, akik szerinte korábban is ilyen típusú reformokat sürgettek, és ősszel is támogatták a költségvetésnél.

"Nem elég bátornak lenni"

Azokat a kritikákat, hogy bátortalan lenne az adórendszer átalakítása, azzal utasította el, hogy "nem a bátorságát kell számon kérni, hanem abban kell segíteni, hogy az emberek ne ijedjenek meg ettől". Példának a vagyonadót hozta fel, amelyet "nem lehet hűbelebalázs módjára csinálni". Ezt szerinte 2011-től 3 év alatt vezetik be fokozatosan. "Nem elég bátornak lenni, engedni kell hogy az országnak legyen felkészülési ideje... Nincs reform, ha az emberek nem értik és nem támogatják, csak a miniszterelnök bátor" - mondta.

Azt is mondta, nem szívesen használja a reform szót, tudja, hogy "az emberek úgy utálják..., hogy csak na".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!